Petrolul Libiei, sub presiunea mercenarilor ruși. Grupul Wagner

Președintele companiei petroliere naționale (NOC), Mustafa Sanalla, și-a exprimat îngrijorarea pentru prezența, de vinery, a „oamenilor străini înarmați”la Al-Sharara.

Într-o declarație postată pe site-ul său, NOC a semnalat acest fapt și și-a exprimat îngrijorarea referitor la „prezența mercenarilor ruși și străini pe câmpul petrolier Al-Sharara”.

Potrivit comunicatului de presă citat de AFP, un convoi de „zeci de vehicule a intrat, joi seara, pe acest câmp petrolier”.

După luni de oprire a activităților, câmpul petrolier Al-Sharara, aflat sub controlul mareșalului Khalifa Haftar, omul forte din estul Libiei, și-a reluat producția, la începutul acestei luni, apoi a fost din nou blocat, trei zile mai târziu, de milițiile pro-Haftar.

Situat în regiunea Ubari (la aproximativ 900 km la sud de capitala Tripoli), Al-Sharara este gestionat de compania Akakus, o asociere comună între NOC, Repsol (Spania), Total (Franța), OMV (Austria) și Statoil (Norvegia).

Exploatarea de la Al-Sharari produce de regulă 315.000 barili de petrol pe zi, în cadrul unei producții naționale de peste un milion de barili pe zi, potrivit NOC.

Libia este o țară care dispune de rezervele de petrol cele mai abundente din Africa iar economia șubrezită a țării depinde în mare parte de banii proveniți din țiței.

Însă Libia este fragilizată de lupte constante pentru putere, de la căderea regimului Muammar Ghadafi, în 2011.

Două autorități rivale își dispută puterea: Guvernul de Uniune Națională (GNA), condus de Fayez al-Sarraj, stability la Tripoli, în virtutea unui accord parafat de ONU, și autoritatea reprezentată de mareșalul Khalifa Hafrat, susținută de Rusia, Egipt și Emiratele Arabe Unite.

Numeroase câmpuri petroliere sunt blocate începând cu luna ianuarie de forțele mareșalului Haftar, care contează să se folosească de această situație ca pârghie în negocierile cu Guvernul de Uniune Națională.

În contextul acestui conflict, Rusia neagă că joacă un rol în prezența mercenarilor ruși.

În luna mai însă, un raport al experților ONU a confirmat prezența în Libia a mercenarilor grupului Wagner, cunoscut a fi aproape de președintele rus Vladimir Putin. Via omul acuzat că se află în spatele acestui grup, Evgheni Prigojin, cunoscut sub porecla de „bucătarul lui Putin”, oligarch aflat și pe lista sancțiunilor americane.

„Dacă vor să mă sancționeze (americanii) ei bine, n-au decât”, a declarant în mai multe rânduri Evgheni Progojin.

Guvernul de Uniune Națională, susținut de Turcia, a reluat în urmă cu câteva săptămâni controlul asupra teritoriului din nord-vestul Libiei.

Mercenarii ruși s-au retras apoi la sud de Tripoliei și s-au repliat apoi și mai la sud, conform GNA și altor surse concordante.

Șeful NOC, Mustafa Sanalla, a denunțat „încercările țărilor străine de a împiedica reluarea producției de petrol”.

Aceste țări „profită de absența petrolului libian pe piețele mondiale” și, în timp ce regretă „în public și cu cinism” încetarea producției, „îi susțin în culise pe cei care o blochează”,  a adăugat el, notează Le Point.