Petrolul kurd stă în așteptare. Ce joc face Erdogan

Petrolul kurd stă în așteptare. Ce joc face Erdogan România urcă pe locul trei în top 500 companii Europa de Est. Sursa foto: Arhiva EVZ

Unul dintre subiectele care era așteptat să fie inclus pe ordinea de zi în timpul vizitei președintelui Recep Tayyip Erdoğan în Irak a fost legat de petrolul kurd, respectiv funcționarea conductei petroliere Irak-Turcia, conform ziarului turc Sabah. Înainte de vizita sa în Irak, ministrul Energiei și Resurselor Naturale, Alparslan Bayraktar, a declarat că această conductă petrolieră era gata din punct de vedere tehnic să funcționeze încă din 4 octombrie 2023.

Șumudică s-a întâlnit cu Erdogan: „Sper că va fi în fruntea Turciei până când va muri!”

Erdogan. Sursa foto: Arhiva EVZ

Bagdadul s-a răzgândit în legătură cu petrolul kurd

Turcia a transmis mesajele necesare atât Bagdadului, cât și Erbilului. Numai că nu s-au înregistrat progrese pe axa Bagdad-Erbil. Rezolvarea trebuie să o găsească, de fapt, guvernul irakian, Administrația Regională Kurdă și companiile petroliere internaționale care fac producție în nord.

Dacă vă aduceți aminte, la un moment dat, au fost semnate acorduri de împărțire a producției între Administrația Regională Kurdă și companiile petroliere. Potrivit acordurilor, aceste companii suportau cheltuielile și vărsau Administrației Kurde o parte a veniturilor obținute. Numai că Bagdadul susținea că aceste acorduri încalcă prevederile constituționale. Bagdadul a cerut ca aceste acorduri să fie modificate pentru a putea continua exportul.

Conducta pentru petrolul kurd, închisă în martie

În condițiile în care exportul s-a diminuat, în pofida mai multor serii de discuții între responsabili kurzi, irakieni și turci, mai multe companii petroliere internaționale și-au suspendat producția. Conducta turco-irakiană, cu o capacitate de 1,4 milioane de barili pe zi, a fost închisă în luna martie a anului trecut. Pompa 450.000 de barili pe zi înainte să fie închisă. Din cauză că nu mai funcționează această conductă, s-au înregistrat pierderi de peste 11 miliarde de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Subiectul se află în actualitate și în SUA...

Există numeroase companii în vest, printre care Exxon, Chevron, DNO, Genel Energy, Gulf Keystone. Unele dintre acestea au cerut administrației Biden să facă presiuni asupra Irakului. Aceste companii intenționează să colaboreze cu guvernul irakian și cu compania petrolieră de stat SOMO, de aceea este de așteptat să demareze negocieri și să semneze acorduri.

Lipsa de activitate a conductei care ajunge în portul turcesc Ceyhan privează piețele internaționale de aproape jumătate de milion de barili de petrol pe zi. Acest fapt pune într-o situație economică dificilă Bagdadul și Erbilul.

Erbilul ar putea pierde venituri din petrolul kurd

Bagdadul poate exporta doar prin Golf, altfel are probleme. Din acest motiv, caută alternative pentru export. Este luată în calcul conducta Kirkuk-Baniyas, care transportă petrolul din nordul Irakului, din Kirkuk, până în portul sirian Baniyas. Însă prima opțiune rămâne transportarea petrolului prin Turcia.

Între timp, pierderile care afectează veniturile din petrol continuă să înrăutățească situația economică a Administrației Regionale Kurde. Analizele arată că Erbilul va fi nevoit să accepte modificări la legea bugetului pe care le respinsese anterior. Numai că astfel ar putea pierde controlul supra surselor de venit din petrol. Ceea ce înseamnă o pierdere a autonomiei.

În această situație, tema petrolului continuă să reprezinte o problemă importantă atât pentru Bagdad, cât și pentru Erbil.

Autor Dilek Güngör (Traducerea RADOR RADIO ROMÂNIA)