Petrolul încinge Marea Caraibelor, unde este pe cale să izbucnească un nou conflict. Venezuela protestează împotriva deciziei statului vecin Guyana de a permite exploatarea unor zăcăminte de petrol într-o zonă disputată. Acuzațiile vizează și Comandamentul de Sud al armatei SUA care operează în zonă
Petrolul devine un motiv de conflict în zona Caraibelor, între două state vecine, Venezuela și Guyana. Guvernul venezuelean protestează împotriva acordării, de către autoritățile guyeneze, a concesiunii pentru producția de petrol într-o zonă aflată în dispută. Este vorba despre Guayana Esequiba, teritoriu administrat de Guyana, dar revendicat de Venezuela.
Ministerul venezuelean al Afacerilor Externe a declarat că „guvernul Guyanei duce o politică înfricoșătoare în completă coordonare cu Comandamentul de Sud al SUA”. Totodată, guvernul venezuelean protestează împotriva acordării de către autoritățile guyeneze a concesiunii de producție pentru petrolul pentru companiile transnaționale.
„Venezuela informează comunitatea internațională și companiile energetice transnaționale care au primit ilegal permisiunea Guvernului Guyanei pentru explorarea și producerea de hidrocarburi într-o zonă maritimă mare, ale cărei granițe nu sunt delimitate, că aceste permisiuni sunt complet lipsite de temei, contrar normelor internaționale, legea și principiile consacrate în constituția Republicii Bolivare Venezuela”, precizează Ministerul venezuelean Afacerilor Externe.
În declarație se arată că guvernul Guyanei duce o „politică terifiantă” coordonată cu Comandamentul de Sud al SUA. Armata americană desfășoară, fără permisiune, manevre de război în această zonă, acuză Venezuela. Iar petrolul exploatat de aici, de companii transnaționale reprezintă o miză.
Petrolul motiv de dispută în Caraibe
Statul sud-american arată că acest lucru reprezintă o amenințare gravă la adresa păcii și stabilității în regiunea Caraibelor. Venezuela cere ca situația să fie rezolvată prin dialog direct între părți. Miza acestei dispute pare că este petrolul, consesionat companiei ExxonMobil.
„Guvernul Republicii Bolivare a Venezuelei, doritor de pace, insistă asupra dialogului direct cu Guvernul Guyanei, care va restabili dreptul internațional încălcat prin acordarea de concesiuni pentru producția de petrol pe platforma mării, a cărui proprietate nu a fost determinată”, se spune în comunicat.
Guayana Esequiba este un teritoriu administrat de Guyana, dar revendicat de Venezuela. Teritoriul a aparținut de Viceregatul Noua Granadă și Căpitănia Generală a Venezuelei guvernate de Spania. Guayana Esequiba, aflată sub jurisdicția Guyanei, măsoară 159.500 de km pătrați și este împărțită în 6 regiuni administrative. Pe de altă parte, Venezuela îl socoate ca o singură etnitate, Guayana Esequiba. Petrolul descoperit în subsol ridică miza pentru acest teritoriu.
Statulu provinciei Guayana Esequiba
Provincia Guayana Esequiba a devenit subiectul unei lungi dispute teritoriale moștenită de la puterile coloniale. Situația s-a complicat după ce Guyana și-a câștigat independența în 1966. Iar petrolul descoperit în subsol nu face decât să provoace disensiuni și mai mari. Guyana a acordat concesiunea unei zone de producție.
Guyana și-a revendicat regiunea pe baza unei hotărâri din 1899 a unui tribunal de arbitraj de la Paris. Instanța franceză a atribuit Esequiba Regatului Unit, fostul stat colonial. Hotărârea de la 1899 nu este recunoscută de Venezuela, pe motiv că nu a fost „reprezentată direct” la tribunalul de arbitraj de la Paris.
Statutul teritoriului este un subiect al Tratatului de la Geneva, semnat de Marea Britanie, Venezuela și guvernul britanic din Guyana în 1966. Documentul prevede că părțile sunt de acord să găsească o soluție practică, pașnică și satisfăcătoare privind diferendul. Cum acest lucru nu a fost posibil până acum, Guyana a chemat Venezuela la judecată la Curtea Internațională de Justiție. Procesul a fost deschis în martie 2018.
Venezuela îndeamnă la dialog
Vicepreședintele executiv al Venezuelei Delcy Rodriguez, susține că teritoriul disputat aparține Venezuelei. În opinia sa, această suprafață nu a fost niciodată recunoscut ca parte a Guyanei. Iar petrolul descoperit în subsol face ca lucrurile să escaladeze în Marea Caraibilor.
„Venezuela nu a recunoscut niciodată, niciodată, Guyana-Esequiba ca teritoriu guyanez”, a spus vicepreședintele.
Potrivit spuselor sale, când Venezuela a recunoscut Guyana ca republică independentă, a precizat că există o dispută. Este vorba despre teritoriul care se întinde la vest de râul Essequibo.
„Rezerva noastră este clară: Guyana-Esequiba este teritoriu venezuelean și granița sa este râul Esequiba”, a explicat Rodriguez, fără să amintească și de petrolul din subsol.
El a criticat refuzul autorităților Republicii Guyana de a se angaja într-un dialog diplomatic. Oficialul de la Caracas a avertizat asupra pericolului ca disputa teritorială să se transforme în război.