În ultimele săptămâni, retorica persanilor a fost tot mai agresivă la adresa puterilor din Vest, în special a americanilor. Cu amenințări tot mai fără perdea și cu anunțul oficial că au încălcat prevederile unui acord din 2015 privind limita de 300 de kilograme de uraniu pe care au voie să îl îmbogățească, iranienii devin un cartof tot mai fierbinte în mâinile forțelor NATO.

Motivul pentru care Marina Regală Britanică a luat această decizie este legat de sancțiunile economice pe care UE și SUA le-au luat împotriva Siriei. Petrolierul iranian a fost sechestrat în portul din Gibraltar, acolo pe unde intenționa să intre în Marea Mediterană cu destinația Siria.

Ministerul de Externe al Iranului a condamnat imediat acțiunea britanicilor și a solicitat ambasadorului Marii Britanii „să condamne cu tărie confiscarea ilegală și inacceptabilă a vasului”.

În același timp, John Bolton, consilierul pe probleme de securitate al președintelui american Donald Trump a salutat călduros această informație pe care a catalogat-o drept „o veste bună”.

Este pentru prima dată când Uniunea Europeană a făcut ceva atât de public și de agresiv. Îmi imaginez că mutarea a fost coordonată cumva cu Statele Unite, ținând cont că au fost implicate forțe NATO. Acesta este un semnal transmis în special Siriei și Iranului prin care se arată că Uniunea Europeană ia în serios sancțiunile economice impuse și e și un răspuns în fața amenințărilor iraniene”, a explicat Matthew Oresman, specialist în acest domeniu.