Petro Poroșenko a fost ales, ieri, președinte al Ucrainei încă din primul tur, potrivit sondajelor efectuate la ieșirea de la urne. Un exit-poll, efectuat de un grup de institute de sondaj, îl dădea aseară câștigător pe Poroșenko cu 55,9 la sută din voturi. Potrivit unui al doilea sondaj, realizat la comanda mai multor posturi de televiziune, acesta a obținut 57,8 % din voturi. Fostul premier Iulia Timoșenko ar fi obținut 12,8 la sută din voturi.

Alegerile au stârnit un interes deosebit în rândul alegătorilor din Ucraina, cu excepția celor două regiuni separatiste din est: Donețk și Luhansk. În capitala Kiev, alegătorii au stat la cozi lungi pentru a vota şi a-şi alege noul preşedinte, precum şi noul lor primar. Până și premierul interimar Arsenii Iațeniuk a așteptat la rând aproape jumătate de oră pentru a putea vota. În contrast cu Kievul, străzile erau goale la Donețk și birourile de votare utilizate de obicei pentru scrutinuri au rămas cu ușile închise. Potrivit administrației regiunii Donețk, mai puțin de 18% din birourile de vot au putut fi utilizate în timp ce în regiunea separatistă vecină Lugansk, comisia electorală centrală indicase încă de sâmbătă seara că doar 17% dintre alegători vor putea vota.

La Luhansk, alegerile s-au desfășurat ieri în numai două din cele 12 circumscripții. La Mariupol, orașport pe coasta Mării Azov, 13 birouri au rămas închise ieri. În general, după cum a relatat presa locală, în oraşele Doneţk şi Gorlovka nu s-a deschis niciun birou de votare, în ciuda prezenței unei delegații OSCE.

Jurnalist ucis, lider pro-european răpit

Scrutinul a fost marcat de incidente grave. Un jurnalist italian, Andreea Rochelli, a fost ucis în apropiere de Sloviansk, fieful mișcării separatiste pro-ruse, într- un atac cu mortiere. Moartea sa fusese anunțată încă de sâmbătă seara, dar Kievul a putut abia ieri confirma decesul. Un fotograf francez a fost, de asemenea, rănit în luptele din estul Ucrainei. Pe de altă parte, persoane necunoscute l-au răpit pe candidatul forțelor democratice pentru postul de primar din Snejoe, un oraș din regiunea Donețk. Tot la Donețk, vila lui Rinat Ahmetov, oligarhul care s-a pronunțat recent împotriva separatiștilor, a fost înconjurată ieri de activiști pro-ruși care au scandat sloganuri împotriva acestuia. Omul de afaceri se afla însă la Kiev.

Poroșenko, mogulul vorbitor de română

Miliardarul Petro Poroșenko, supranumit „regele ciocolatei”, cu o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari și care a promis că va conduce Ucraina, s-a remarcat în timpul manifestațiilor împotriva precedentului președinte pro-rus Viktor Ianukovici, fiind singurul oligarh care a sprijinit mișcarea pro-europeană. Un politician cu experiență, Poroșenko speră să mențină Ucraina pe traseul pro-european, dar să poată în același timp să refacă relațiile cu Rusia. El a subliniat că, dacă este ales președinte, se va deplasa mai întâi în estul răzvrătit al Ucrainei. Poroșenko a demonstrat, la un forum recent, că stăpânește și limba română, potrivit presei locale.