O localitate din România găzduiește cea mai mare concentrare de cadre didactice pe cap de locuitori. Profesorii s-au retras în locul uitat de lume din inima Transilvaniei și i-au redat strălucirea de odinioară.
Satul Petiș a fost populat în trecut de sași. După ce o mare parte dintre aceștia au emigrat în Germania, localitatea din inima Transilvaniei a rămas aproape pustie. Câțiva profesori universitari au fost atras de frumusețea acestui loc și nu au stat pe gânduri în a-și construi acolo locuințe. Astfel, din totalul de 20 de case ale sătucului, 5 aparțin cadrelor universitare.
Petiș, satul care i-a atras pe profesorii universitari
Transilvania are numeroase localități care abandonat. Sași care locuiau în aceste sate au emigrat în Germania, iar populația rămasă este îmbătrânită. Localitatea Periș a depășit aceasta pericol, devenind una dintre cele mai cunoscute din județul Sibiu și nu numai.
5 din cele 20 de case din satul Petiș sunt locuite de profesori universitari. Acestora li s-au alăturat și alți intelectuali care au decis să investească într-un loc în care frumusețea tradițiilor românești a rămas vie.
Localitatea are un muzeu
Satul este vizitat în prezent de numeroși turiști din țară, dar și din străinătate. Cei care poposesc în această zonă a Transilvaniei pot vizita muzeul amenajat în centrul localității. În cadrul acestuia au fost expuse numeroase straie tradiționale precum și obiecte din gospodăriile de odinioară.
Din colecțiile respective fac parte și obiecte vechi folosite de sași la câmp, în procesul de creștere și îngrijire al animalelor sau în casă.
Satul Periș, atracție turistică a județului Sibiu
Primul profesor universitar care a fost atras de frumusețea acestui loc a fost Dionisie Turcu, fost sportiv de performanță și șef al Catedrei de Sport din Cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu.
Profesorul a decis să păstreze autenticitatea locuinței săsești în care s-a mutat, cu toate că trecerea de la oraș la sat a fost una dificilă. Mai mult acesta păstrat și obiectele foștilor locuitori sași. Majoritatea sunt folosite în prezent ca obiecte de decor.
Satul Petiș se află la aproximativ 40 de kilometri de Sibiu. Cei care au ales să se mute în această zonă susțin că își doresc să reprezinte o inspirație și pentru românii care intenționează să se retragă la țară.