Péter Szijjártó: "În prezent este imposibil din punct de vedere fizic ca economia ungară să funcționeze fără petrolul din Rusia"

Péter Szijjártó / sursa foto. Rador

"Guvernul ungar nu va vota sancţiunile care ar face imposibil transportul petrolului și gazelor naturale rusești în Ungaria, deoarece aceasta ar pune în pericol securitatea energetică a Ungariei din cauza situaţiei infrastructurii", a declarat marţi, în Kazahstan, ministrul ungar de externe.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Minsiterul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, Péter Szijjártó a declarat la o conferinţă de presă susţinută alături de omologul său kazah, Muhtar Tileuberdi, că, deşi Ungaria a votat până acum toate sancţiunile în cadrul Uniunii Europene, se confruntă în continuare cu atacuri "nedrepte şi injuste".

"Desigur, unul din motivele ale acestor atacuri ar putea fi faptul că noi spunem sincer că nu vrem să renunţăm la securitatea aprovizionării cu energie a ţării noastre", a subliniat şeful diplomaţiei ungare, care a adăugat: "Noi ne raportăm faţă de acestă chestiune exclusiv din punct de vedere al interesului naţional ungar. Nu ne interesează cum gândesc despre această chestiune în Est sau în Vest, bine sau rău (...) Aceasta este pentru noi o chestiune reală pentru asigurarea aprovizionării cu energie, în condiţiile în care în prezent din punct de vedere fizic este imposibil să asigurăm funcţionarea economiei ungare fără petrolul din Rusia".

Péter Szijjártó a mai precizat că în prezent 65% din necesarul petrolului în Ungaria este asigurat de Rusia şi este livrat prin conducta numită Prietenie, ceea ce înseamnă o cantitate de 20.000 de mii de tone pe zi și nu există rute alternative de transport disponibile pentru a completa această cantitate. Pe tronsonul croat al conductei trans-adriatice există un deficit semnificativ de capacitate, iar dezvoltarea infrastructurii ar necesita investiții semnificative și nu se știe dacă Zagrebul dorește să facă aceste investiţii și dacă va dori, nu se ştie cât timp va necesita.

"Având în vedere existența acestui context extern, nici nu am ajuns să vorbim despre cât timp ar dura trecerea rafinăriei ungare la un alt tip de petrol și câte sute de milioane de dolari ar fi nevoie pentru investiții", a mai precizat ministrul ungar de externe, care a mai spus: "Ungaria susține diversificarea aprovizionării cu energie a Europei și a făcut mult în această direcţie, de exemplu, a crescut semnificativ importurile sale de petrol din Kazahstan, care acoperă acum 16 la sută din consumul total. Însă acesta poate fi transportat în Ungaria doar prin Rusia, ceea ce ar fi împiedicat în eventuala aplicare a sancțiunilor".

Ministrul ungar de externe a mai menţionat că societatea ungară Mol Nyert. este liderul tehnic al unui consorțiu kazaho-chino-ungar implicat în extracția unui mare zăcământ de gaze naturale din Kazahstan. Dacă va primi aprobarea Guvernului din Kazahstan, extracţia ar putea să înceapă anul viitor. Péter Szijjártó şi-a exprimat aprecierea faţă de Kazahsta pentru asumarea unui rol semnificativ în lupta împotriva terorismului, în efortul depus pentru asigurarea stabilităţii regiunii învecinate cu Afganistanul, în împiedicarea răspândirii ideologiilor extremiste, precum şi în demersurile întreprinse faţă de migraţie şi traficul de persoane.

Şeful diplomaţiei ungare a precizat: "Dacă acum nu este nevoie deloc de ceva, este o altă provocare de securitate în această parte a lumii, pentru noi este suficient să facem față războiului din Ucraina, care repezintă în fiecare moment un risc de securitate pentru Ungaria".

Ministrul ungar de externe se va întâlni şi cu preşedintele kazah, Kassym‑Jomart Tokayev, iar după-amiază va pleca spre Kirghistan, scriu cei de la MTI. (RADOR)