Péter Szijjártó - Este o decizie dăunătoare și greșită neacordarea statutului de candidat la aderarea la UE pentru Georgia

Péter Szijjártó / sursa foto. Rador

Pe lângă Ucraina și Republica Moldova, ar fi trebuit să i se acorde şi Georgiei statutul de candidat la UE, iar neacordarea acestui statut este inexplicabil, de neînțeles și dăunător chiar şi din punctul de vedere al Europei, a precizat vineri, la Tbilisi, ministrul ungar de externe.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, Péter Szijjártó a salutat, la o conferinţă de presă susţinută alături de omologul său georgian, Ilia Darchiashvili, faptul că la summit-ul UE, care a avut loc joi, la Bruxelles, Republica Moldova şi Ucraina au obţinut statutul de candidat la aderarea la UE, însă a subliniat că acest statut trebuia să fie acordat şi Georgiei, scrie Hirado.

"Dacă ar fi existat chiar și puţină viziune strategică în Uniunea Europeană, Georgia ar fi trebuit să obţină ieri statutul de candidat. Decizia de ieri de la Bruxelles este în contradicţie cu obiectivul de consolidare a UE, înseamnă o nouă posibilitate pierdută, ba mai mult este o lipsă de respect faţă de naţiunea georgiană", a spus Péter Szijjártó. În opinia sa, precondițiile impuse Georgiei sunt în mod evident intangibile, sunt complet generale și în multe cazuri lipsite de sens, ba mai mult, nu conțin niciun sistem de criterii obiective.

"Bruxelles-ul aplică de obicei același standard dublu și faţă de noi, faţă de cetăţenii ungari", a subliniat ministrul de externe, care a adăugat: În această situație, Ungaria își va intensifica sprijinul acordat Georgei și va face tot posibilul pentru consolidarea cooperării.

În acest sens Péter Szijjártó a amintit că Guvernul ungar va delega un specialist în integrare la Ministerul Afacerilor Externe al Georgiei, sprijină calitatea de membru al țării la Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, va asigura în continuare 80 de burse de studii superioare pe an studenților georgieni, iar Eximbank a deschis o linie de credit în valoare de 40 de milioane de euro pentru promovarea relaţiilor de cooperare a firmelor din ambele ţări.

Péter Szijjártó a mai menţionat că volumul schimburilor comerciale bilaterale a înregistrat anul trecut o creştere de 40%, ajungând astfel la 60 de milioane de euro, iar în acest an a fost înregistrată o creştere de 80%. "Ungaria și Georgia sunt interesate de pacea în Ucraina, iar ambele țări vor depune eforturi în continuare pentru ca cetățenii lor să nu fie ameninţaţi de pericolul războiului şi pentru ca ei să nu plătească prețul războiului.

Cele două ţări susţin ferm, în același timp, Ucraina și derulează acţiuni umanitare importante", a mai subliniat ministrul ungar de externe. Cu prilejul vizitei sale la Tbilisi, Péter Szijjártó se va întâlni şi cu premierul georgian, Irakli Garibaslivi, şi cu ministrul economiei, Levan Davitasvili. (Traducere RADOR)