Peter Maffay: „M-am întors în România”

Peter Maffay: „M-am întors în România”

Vedeta rock a revenit în ţara sa natală, după patruzeci de ani, pentru a demara un proiect umanitar în Transilvania.

Peter Maffay le este multora necunoscut în România, deşi s-a născut la Braşov, sărbătoreşte 40 de ani de carieră muzicală şi este cel mai de succes cântăreţ al Germaniei.

Cariera artistului este strâns legată de angajamentul său pentru dreptate socială, ceea ce l-a readus, după 34 de ani de absenţă, în ţara sa natală. Zilele trecute, el a pus temelia unui centru de ajutorare a copiilor dezavantajaţi social în Transilvania. Decorat de statul german Peter Maffay este o figură incontestabilă a industriei muzicii germane, considerat de calibrul unor Bee Gees, The Scorpions sau The Rolling Stones, şi a existat în peisajul muzical german înaintea unei Nena şi cu mult înaintea unui Scooter sau a celor de la Rammstein.

Maffay a cântat, cu puţine excepţii, doar în limba germană, reuşind să stabilească recorduri: nu e doar cel mai bine vândut artist german în Germania, ci şi singurul care a reuşit să-şi plaseze fiecare dintre cele 14 albume lansate până acum pe primul loc al topurilor muzicale autohtone.

Cântăreţul, răsplătit cu numeroase premii, precum „Echo” sau „Bambi”, decorat de statul german cu Ordinul de merit al Republicii, este recunoscut internaţional pentru succesul său prin World Music Award.

Peter Maffay a înfiinţat, în 2000, fundaţia care-i poartă numele şi care se angajează în ajutorarea copiilor dezavantajaţi. Cu sediul pe insula spaniolă Mallorca, centrul de ajutorare este o fermă unde vin anual în jur de 300 de copii, care locuiesc o vreme acolo. Maffay şi-a dedicat priceperea muzicală copiilor încă de la începutul anilor ’90, când a compus un basm muzical cu titlul „Tabaluga”, care a avut mare succes în oricare dintre variantele sale, ca album, ca piesă de teatru sau ca musical.

Înainte de asta, Maffay a cântat piese cu mesaje socio-politice, antirăzboi („Eiszeit”), implicându- se în mişcările pacifiste ale anilor ’70.

Pentru angajamentul său social, Maffay a fost răsplătit cu Ordinul Crucea de Merit a Republicii Germane, cât şi World Charity Award, precum şi alte distincţii. El a coordonat şi proiecte muzicale interculturale în scop caritabil. Albumele „Begegnungen” („Întâlniri”) I şi II includ duete cu diferiţi artişti internaţionali, precum Cesaria Evora, Ruslana sau Shantel.

Întâlnirile lui Maffay şi dincolo de muzică sunt însă demne de menţionat, căci cine luptă pentru cauze nobile cu perseverenţa artistului născut cu 60 de ani în urmă îşi pietruieşte drumul cu numele unor contemporani celebri. Episcopul sudafrican Tutu, Shimon Peres, Yussuf Islam, Carlos Santana, Dalai Lama, Angela Merkel sau Papa Benedikt XVI sunt doar câteva dintre marile nume care înoţesc biografia lui Maffay.

Povestea începe la Braşov

Istoria lui Peter Maffay, pe numele real Peter Alexander Makkay, a început la Braşov, unde s-a născut, într-o familie germano-maghiară. La 14 ani a emigrat în Germania, iar în 1969 a lansat prima sa piesă solo, „Du”, care devine hitul anului 1970, iar Maffay - unul dintre favoriţii muzicii şi al topurilor germane.

Singura „cădere” a artistului în cei 40 de ani de carieră s-a produs în 1982, când a fost angajat să cânte în deschiderea concertelor din turneul german al formaţiei The Rolling Stones. Fanii britanicilor nu au acceptat însă rockul baladesc al lui Maffay, primindu-l cu fluierături, ouă şi roşii aruncate pe scenă. Însă albumul său din 1982, „Ich will leben”, s-a menţinut 37 de săptămâni pe primul loc al topului german de muzică.   

„Prin angajamentul meu aici, doresc să dăruiesc ceva înapoi acestei minunate ţări a copilăriei mele.“ PETER MAFFAY, cântăreţ  

Ne puteți urmări și pe Google News