Peşterile locuite de peste 9000 de ani

Peşterile locuite de peste 9000 de ani

În regiunea Basilicata din sudul Italiei se află un oraş numit Matera, cunoscut mai ales pentru celebrele sale “sassi”, peşterile-case. Unele din aceste peşteri au fost locuite aproape fără întrerupere vreme de 9000 de ani, fiind unele din prime aşezări umane de pe teritoriul Italiei.

Sassi sunt scobite în stâncile unui defileu săpat de un mare râu care a secat cu mii de ani în urmă. Primii oameni care s-au aşezat pe teritoriile Materei au profitat de peşterile naturale deja existente acolo, dar generaţiile următoare au continuat să sape din ce în ce mai multe pe măsură ce numărul locuitorilor a crescut. Practic, fiecare colţişor de stâncă s-a dovedit o bună piatră de temelie pentru întemeierea unui cămin, scrie siteul www.amusingplanet.com.

Totuşi, până în a doua jumătate a secolului XX, Matera a fost una din cele mai sărace regiuni ale Italiei. Localnicii nu dispuneau de electricitate sau apă curentă, nu existau magazine locale iar cei mai mulţi dintre localnici nu-şi permiteau să pună pe masă mai mult de pâine, ulei, roşii sau ardei. Familiile mai înstărite creşteau animale dar condiţiile de igienă erau atât de precare încât bolile loveau fără milă. Sărăcia extremă pe care a îndurat-o aceştia mai ales în perioada regimului fascist al lui Benito Mussolini a fost descrisă pe larg în cartea “Hristos s-a oprit la Eboli” a medicului italian Carlo Levi.

După cel de-al Doilea Război Mondial, noul regim i-a mutat – în unele cazuri chiar folosind forţa – în noul oraş ridicat pe culmile defileului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Soarta Materei s-a schimbat însă radical din 1993 după ce UNESCO a inclus “sassi” în patrimoniul său universal şi a stârnit curiozitatea turiştilor de pe întreg mapamondul. Nivelul de trai s-a îmbunătăţit iar multe din peşterile-locuinţe au fost restaurate şi transformate în case confortabile, hoteluri luxoase şi restaurante.