ACŢIUNE ÎN DELTA DUNĂRII. Peste 600 de kilograme de peşte fără acte
- Georgeta Ghidov ăţ
- 2 decembrie 2014, 10:12
Peste 640 de kilograme de peşte, două ambarcaţiuni, şase motoare, un autoturism şi peste 12.500 de metri de setci monofilament au fost confiscate de poliţişti, în urma unei acţiuni desfăşurate în zona Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Acţiuneas-a desfăşurat în perioada 25 – 28 noiembrie a.c., poliţiştii Direcţiei de Ordine Publică – I.G.P.R. şi ai Serviciului de Poliţie „Delta Dunării”, în colaborare cu echipajul unei aeronave a Inspectoratului General de Aviaţie - Unitatea Specială de Aviaţie Tulcea, au desfăşurat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol şi a comercializării ilegale a peştelui.
De asemenea, împreună cu poliţişti din cadrul I.P.J. Tulcea şi I.P.J. Constanţa, au fost efectuate 7 percheziţii domiciliare în judeţele Tulcea şi Constanţa, la locuinţele unor persoane bănuite de braconaj piscicol.
În urma acestor activităţi, au fost constatate 17 infracţiuni, prevăzute şi pedepsite de O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, precum şi o infracţiune de furt calificat. De comiterea acestor infracţiuni sunt bănuite 21 de persoane.
De asemenea, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale, prevăzute de Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, în valoare de 2.000 de lei.
Poliţiştii au ridicat în vederea confiscării 641 de kg. de peşte proaspăt din speciile şalău(subdimensionat), crap, singer, plătică şi caras, 1,5 kg de icre de ştiucă, 2 ambarcaţiuni de tip lotca, 6 motoare de ambarcaţiune şi 244 de setci monofilament, în lungime de 12.800 de metri.
Totodată, a fost indisponibilizat un autoturism şi un aparat GPS.
Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate este de 41.000 de lei.
50 de kilograme de caras
Potrivit poliţiştilor, au fost prinşi în flagrant doi bărbaţi, de 37 şi 48 de ani, din localitatea Dunăvățu de Jos, comuna Murighiol, judeţul Tulcea, în timp ce ar fi pescuit ilegal pe lacul Razelm, zona golfului Holbina, cu 15 setci monofilament, având capturat 50 de kg. de peşte din specia caras.
Aceştia foloseau o ambarcaţiune, fără licență pentru pescuit, propulsată de un motor de 30 de c.p..
A fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracţiunilor de nedeţinerea licenţei sau autorizaţiei de pescuit pentru nave şi ambarcaţiuni, pescuitul resurselor acvatice vii sub dimensiunile legale şi producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial.
Uneltele de pescuit au fost confiscate, ambarcațiunea şi motorul acesteia au fost ridicate în vederea confiscării, iar peştele a fost predat la o societate de profil, în vederea valorificării.
385 de kg. de crap
În urma desfășurării unor activităţi operative în colaborare cu Unitatea Specială de Aviaţie Tulcea, pe lacul Dranov, au fost surprinse în flagrant delict cinci persoane care pescuiau ilegal cu setci tradiţionale şi monofilament, cu trei ambarcaţiuni de tip lotca.
Ulterior, trei dintre persoane au fost identificate la intersecţia canalelor Dranov și Gâscova, în timp ce transportau, cu o ambarcațiune de tip lotca, propulsată de un motor de 115 c.p., 385 de kg. de peşte din speciile crap, singer şi plătică, provenit din amenajarea piscicolă Dranov, unde cei în cauză nu aveau dreptul de a pescui.
A fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi pescuitul resurselor acvatice vii sub dimensiunile legale.
Uneltele de pescuit urmează a fi confiscate, iar peştele a fost predat la o societate de profil, în vederea valorificării.
3. În urma unei percheziţii efectuată la locuinţa unui bărbat, de 54 de ani, din localitatea Istria, judeţul Constanţa, a fost descoperit un atelier ilegal de confecţionare a plaselor de pescuit ilegale, tip setci monofilament.
În atelier se aflau 90 de setci, în lungime de aproximativ 4.000 de metri, precum și 15 bobine din material monofilar, în lungime de 3.000 de metri, plute, codule şi alte materiale necesare realizării uneltelor de pescuit interzise.
Şalău, ştiucă, caras şi plătică
Poliţiştii au percheziţionat locuinţa unui bărbat, de 37 de ani, din localitatea Istria şi au descoperit 33 de kg. de peşte subdimensionat din speciile şalău, ştiucă, caras şi plătică.
Peştele fusese pescuit cu 10 setci monofilament, lungi de 1.000 de metri, în dimineaţa zilei de 28 noiembrie a.c., din lacul Sinoe de către cel percheziţionat şi alte două persoane.
De asemenea, au fost identificate şi confiscate un autoturism marca Dacia, două motoare de ambarcaţiuni rapide şi un aparat GPS, folosite la săvârșirea infracţiunii de braconaj piscicol. Bărbatului i s-a întocmit dosar penal.
173 de kg de peşte confiscat
În urma unui control efectuat la o societate comercială din localitatea Nufăru, judeţul Tulcea, poliţiştii au constat că peştele era comercializat fără respectarea Codului Comercial şi în alte locuri decât cele prevăzute de primărie.
Au fost aplicate două sancțiuni contravenționale prevăzute de Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi a fost confiscat 173 de kg. de peşte.
Peste 600 de kilograme de peşte fără acte, la Giurgiu
Poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor de la I.P.J. Giurgiu, împreună cu poliţişti de la Poliţia Municipiului Giurgiu au organizat şi desfăşurat o acţiune pe Drumul Naţional 5, pe raza localităţilor Daia, Frăteşti şi Giurgiu,
Poliţiştii au verificat 14 mijloace de transport, aplicând trei amenzi în valoare de 2.720 lei şi reţinând în vederea confiscării 617 kg. de peşte pentru care nu au putut fi prezentate documente legale de provenienţă a mărfii. Acesta era transportat de un tânăr de 27 ani, din municipiul Bucureşti. Bărbatul a fost amendat cu suma de 2.000 lei, întreaga cantitate de peşte fiind confiscată şi predată către o societate comercializată din municipiul Giurgiu, în vederea valorificării.