Republica Moldova. Peste 36 000 de euro și mai multe cutii cu pliante electorale ce conțin „mesajele unui bloc politic” au fost găsite de oamenii legii în automobilul unui activist. Din imaginile publicate de poliție se observă că pe materialele electorale este imprimată imaginea lui Ilan Șor.
Proveniența banilor nu a fost justificată, susține poliția
Potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP), acțiunile au fost inițiate în baza unei informații parvenite de la o persoană din cadrul unei grupări criminale.
„Polițiștii au stopat un Audi, la volanul căruia se afla un bărbat de 26 de ani. Acesta avea un tânăr în calitate de pasager. Ambele persoane sunt originare din Chișinău. În mașină, polițiștii au depistat 13 cutii cu pliante electorale care conțin mesajele unui „bloc politic” și pe care era imprimată fotografia liderului unei organizații criminale”, a anunțat IGP.
Totodată, pasagerul a predat 724 de bancnote a câte 50 de euro, suma totală fiind de 36 200 de euro. Proveniența banilor nu a fost justificată. Atât șoferul, cât și pasagerul său au fost conduși la Inspectoratul de poliție Botanica.
Mijlocul de transport, dar și sursele financiare au fost ridicate și sigilate pentru păstrare, până la adoptarea unei hotărâri conform legii.
Minori implicați în acțiuni cu caracter politic
De asemenea, IGP a atenționat luni părinții să nu implice copiii în acțiuni cu caracter politic. Poliția a subliniat că acest fapt „prezintă un pericol pentru minori, contravine legislației și încalcă drepturile copilului”. Minorii ar fi făcut agitație electorală în favoarea partidelor afiliate lui Ilan Șor.
IGP a anunțat că un asemenea caz a fost înregistrat la Comrat. „Sub pretextul realizării unui sondaj în favoarea unui partid politic, membrii unei organizații criminale au propus și antrenat șapte adolescenți, care urmau să facă agitație electorală în favoare unui concurent electoral”, a precizat poliția. Drept recompensă, uneia dintre adolescente i-a fost transmisă suma de 5 370 de lei (peste 260 de euro). Ulterior, aceasta a reușit să împartă sume mai mici la trei dintre adolescenții implicați.
În acest context, părinții sunt îndemnați să urmărească cu atenție acțiunile în care sunt implicați copiii și în cazuri suspecte să anunțe oamenii legii.
Peste 100 de procese-verbale cu privire la coruperea electorală pasivă
De asemenea, Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat luni despre recepționarea de la Inspectoratul General de Poliție a peste 100 de procese-verbale de constatare a contravenției privind coruperea electorală pasivă. Pentru comiterea contravenției, legislația prevede o amendă de până la 37 500 de lei (circa 1 875 de euro).
În prezent, CNA examinează procesele-verbale recepționate. Pe unele din ele deja au fost aplicate amenzi în mărime de 37 500 de lei (circa 1 875 de euro).
Instituția a precizat că persoana care a săvârşit fapta contravențională este liberată de răspundere contravenţională dacă s-a autodenunţat sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârşirii faptei de corupere electorală.