Peste 30.000 de vizitatori la bienala Art Encounters 2017. Viața – mod de întrebuințare
- Georgeta Petrovici
- 10 noiembrie 2017, 12:11
Cea de a doua ediție Art Encounters s-a încheiat, cu un număr record de vizitatori. Peste 30.000 de persoane au vizitat expozițiile evenimentului care, astfel, a început să se impună pe scena de artă internațională, fiind catalogat de presă drept un reper în lumea artei contemporane pe axa Istanbul – Viena. “Este deja evident că aici, în vestul României, a fost întemeiat un eveniment de artă, Art Encounters, care are potențialul de a deveni unul din cele mai relevante proiecte de acest fel din Europa Centrală”, notează publicația germană art Das Kunstmagazin.
Cea mai ambițioasă manifestare dedicată artei contemporane organizată vreodată în România s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și a reunit pentru cinci săptămâni de bienală peste 300 de lucrări realizate de 150 de artiști români și străini, din care jumătate au fost prezenți fizic la Timișoara.
Concentrându-se pe arta românească, dar și pe o selecție extinsă de artiști internaționali, bienala a fost punctul de întâlnire al publicului larg cu artele vizuale. Curatorii Diana Marincu și Ami Barak au pregătit un număr de expoziții care au inclus o selecție de lucrări ale tinerei generații – cu o medie de vârstă ce depășește cu puțin 30 de ani – în spații precum Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi, Halele Timco, Casa ISHO și Muzeul de Artă din Arad. Aceste expoziții au fost completate de cele cu un caracter istoric ce au avut în prim plan lucrări ale generațiilor deja consacrate la Muzeul de Artă din Timișoara și Cantina Colegiului Tehnic Ion Mincu (curator Magda Radu). A fost creat astfel un context propice întâlnirilor și dialogului dintre generația tânără și generțiile deja consacrate pe scena artei, o caracteristică percepută ca atare pentru Art Encounters.
Educație artistică pentru copii și adulți
Programul educațional My Art Encounters, inițiat cu ocazia primei ediții, a fost îmbogățit, devenind unul din cele mai ambițioase din țară. Programul pentru copii început în 2015 a fost dezvoltat, astfel încât 5.100 copii din școli din Timișoara și împrejurimi, dar și din alte orașe (Târgu-Mureș, Oradea, Baia Mare) să participe la unul din cele 141 de tururi organizate pentru ei în colaborare cu Institutul Cultural Francez și cu sprijinul Hella.
Noutatea acestei ediții a fost demararea unui program de introducere în arta contemporană pentru adulți. Evenimentele de tip artist walk (tururi ghidate ținute de artiști invitați) au fost foarte bine primite de public, o ocazie de întâlnire interactivă între privitor și artist. Pe parcursul celor 5 săptămâni au fost organizate 27 de tururi ghidate, 5 episoade de introducere în arta contemporană cu peste 200 de participanți, dar și un curs de jurnalism aplicat în arta contemporană pentru tineri jurnaliști și un program educațional pentru familii (cu sprijinul Fundației Hațegan și a Centrului Cultural German).