Ofițerii Serviciului Vamal al Republicii Moldova sub conducerea procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță o captură de peste 100.000 dolari americani de contrabandă, depistați într-un autocar sosit din Odesa, Ucraina.
Peste 100.000 dolari dosiți în una din treptele autocarului
În valută națională suma cifrează aproape 2.000.000 lei. Aceștia erau ascunși în una din treptele autocarului. Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal.
În ceea ce-l privește pe șoferul cu vârsta de peste 50 de ani, care le-a comunicat funcționarilor din postul vamal Palanca că nu are nimic de declarat, acesta a fost reținut pentru 72 de ore.
Sunt investigate și alte persoane participante la contrabandă
Urmărirea penală continuă, inclusiv în vederea stabilirii provenienței și destinației acestor bani, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
De asemenea, urmează să fie investigată participarea altor persoane în tentativa de contrabandă.
Serviciul Vamal se pregătește pentru reuniunea de Screening Bilateral cu Comisia Europeană
Pe 30 aprilie 2024, funcționarii Serviciului Vamal au participat la ședința de coordonare a Grupului de lucru: Societate Informațională și Mass-media, organizat de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED). Ședința a fost desfășurată în scopul lansării pregătirilor pentru reuniunea de Screening Bilateral cu Comisia Europeană, și a fost prezidată de Cătălina Plinschi, secretara de stat pentru digitalizare din cadrul MDED, președinte al Grupului de lucru.
Agenda ședinței a cuprins mai multe subiecte, printre care: acțiunile ce urmează, după desfășurarea reuniunii de Screening Explicativ din data de 23 aprilie 2024; lansarea exercițiului de elaborare a prezentărilor de țară pentru reuniunea de Screening Bilateral, inclusiv: prezentarea blocurilor tematice ale acquis-ului UE în baza cărora urmează a fi elaborate prezentările, descrierea criteriilor și a calendarului de elaborare a prezentărilor, dar și repartizarea sarcinilor de elaborare a prezentărilor în conformitate cu competențelor funcționale ale autorităților implicate; necesitatea raportării trimestriale pe marginea Planului Național de Acțiuni pentru Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pe anii 2024-2027 (PNA).
La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educației și Cercetării, Serviciului de Informație și Securitate, Agenției de Guvernare Electronică, Consiliul Audiovizualului, Biroului pentru Integrare Europeană, Centrului de Armonizare a Legislației, Ministerului Finanțelor, Serviciului Vamal, dar și reprezentanți din cadrul altor autorități responsabile de transpunerea acquis-ului UE în domeniile vizate, inclusiv societate civilă și mediul de afaceri.