Editura Evenimentul si Capital

Autoritățile Române în COLAPS! Crimă sau nesimțire? Ies la lumină SECRETELE pestei porcine

Autor: | | 7 Comentarii | 6980 Vizualizari

Nepăsarea autorităților române au permis răspândirea celei mai mai ucigătoare boli care a pătruns pe teritoriul țării noastre în ultimii 50 de ani. „Evenimentul zilei” a intrat în posesia unui document care arată că, din anul 2015, autoritățile de la București au fost avertizate și au primit fonduri de la Uniunea Europeană pentru a lua măsuri împotriva acestui flagel. Un audit al Comisiei Europene arată că, nici după trei ani, la noi nu s-au aplicat multe dintre măsurile împotriva răspândirii acestui virus. Ultima victimă a acestei situații catastrofale: cea mai mare fermă de porci din România, a doua ca mărime din Europa.

Efectul dezastruos asupra economiei românești provocat de pesta porcină africană, boala care nu are leac și a ucis sute de mii de porci din țara noastră, are rădăcini în nepăsarea autorităților care s-au perindat la conducerea țării și a instituțiilor abilitate, în ultimii trei ani. Așa cum reiese din „Raportul final privind un audit efectuat în România, în perioada 25 ianuarie-2 februarie 2017, în vederea evaluării punerii în aplicare a programului pentru supravegherea și pregătirea pentru situații de urgență în relație cu pesta porcină”, întocmit de experți de la Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene, autoritățile din țara noastră nu au aplicat, timp de trei ani, multe măsuri pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane.

Experții CE arată că nu a fost realizată o gestionare a populației de mistreți, cei care au adus virusul mortal în România, dar nici biosecuritatea în cadrul exploatațiilor nonprofesionale. Așa cum avertizau, în 2017, specialiștii CE, autoritățile române pot aplica acele măsuri, transmise din 2015, „doar odată cu confirmarea bolii, cu o întârziere în consecință a rezultatelor”. Ceea ce s-a întâmplat în țară, în 2018, confirmă, din păcate, previziunile din raport: autoritățile române au intrat în alertă și au început să ia măsuri târziu și, astfel, s-a ajuns la situația în care, la nivel naţional, sunt confirmate peste 700 de focare în 10 judeţe. În Brăila, la Gropeni, cea mai mare fermă din România, a doua din Europa, este nevoită să sacrifice cei 140.000 de porci, operațiune care va începe luni dimineața. Asta, după ce alte 45.000 de capete de animale au fost, deja, sacrificate, înferma Coinprod - Tulcea. În urma confirmărilor de focare de pestă porcină din județele Tulcea și Brăila, numărul porcilor uciși va depăși 350.000, iar numărul locurilor de muncă desființate va fi de ordinul sutelor.

Avertismentele din raportul CE

Un aspect important semnalat în raportul din 2017 arată că, deși vânătorii au cunoștință de pesta porcină africană, programul slab de supraveghere a mistreților nu oferea garanția că boala ar fi putut depistată într-un stadiu incipient. „Acest lucru va întârzia depistarea bolii și, prin urmare, punerea în aplicare a măsurilor de control, mărind riscul răspândirii ulterioare la porcii domestici, în special în exploatațiile nonprofesionale”, se arată în document.

În opinia specialiștilor, punctul cel mai vulnerabil pentru apariția infecției la porcii domestici îl reprezintă numeroasele exploatații nonprofesionale cu un nivel mic de biosecuritate. În special, crescătorii individuali care au scroafe erau considerați susceptibili să joace un rol în răspândirea infecției pe plan local. Încă de atunci, se atrăgea atenția că „autoritățile se vor confrunta cu o provocare în trasarea porcilor și stoparea răspândirii bolii în ipoteza izbucnirii unui focar din cauza lipsei de evidențe privind gospodăriile individuale și a existenței unor deplasări neconsemnate (de exemplu, ale purceilor)”.

Un alt factor de risc: întârzierile continue în timpul de obținere a rezultatelor de laborator și lipsa unei supravegheri în cadrul exploatațiilor industriale sunt susceptibile să întârzie depistarea timpurie a bolii la porcii domestici. Totodată, „în cazul exploatațiilor comerciale industriale, autoritățile se vor confrunta cu probleme în depopularea rapidă a acestora, din cauza capacităților limitate de ucidere și de eliminare”.

Experții CE: opt județe cu risc ridicat

În raportul experților de la Direcția Generală Sănătate și Siguranța Alimententară a CE se arată că, începând cu ianuarie 2014, pesta porcină africană s-a răspândit în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Ca răspuns la această evoluție, Comisia a auditat respectivele state membre. În 2015, CE a dezvoltat o strategie privind pesta porcină africană pentru statele membre afectate și pentru cele cu un risc crescut de apariție a bolii. Strategia respectivă vizează prevenirea răspândirii bolii și, în cele din urmă, eradicarea sa de pe teritoriile afectate.

Pentru a sprijini această strategie, statele membre unde există riscul de apariție a pestei porcine africane au fost invitate să dezvolte programe de supraveghere și control, cofinanțate de CE. În raport se arată că România avea, încă de acum trei ani, „un risc crescut de apariție a pestei porcine africane dinspre țările limitrofe non-UE, Ucraina și Moldova”. În decembrie 2016, pesta porcină africană a fost confirmată în Ucraina, la mai puțin de 10 km de granița cu România. În consecință, auditul efectuat în anul 2017 s-a concentrat în principal asupra celor opt județe cu risc: Satu Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și Tulcea. Începând cu 2015, un program de supraveghere a pestei porcine africane în România a fost aprobat și a beneficiat de sprijin financiar din partea Comisiei Europene.

Fermierii cer convocarea CSAT

Puși în fața unor pierderi imense, fermierii și liderii asociațiilor de consumatori acuză autoritățile că eutanasiază inclusiv porci sănătoși și nu sunt capabile să identifice boala la fiecare animal în parte. De asemenea, unii dintre crescătorii de animale, citați de mediafax.ro, susțin că le este refuzată posibilitatea de a evacua porcii sănătoși din zonele confirmate ca fiind focare de pestă porcină africană.

În plus, fermierii sunt convinși că România a fost și, probabil, mai este, ținta unor atacuri bio-teroriste, solicitând intervenția Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Unii merg mai departe cerând președintelui Klaus Iohannis instituirea stării de necesitate pentru adoptarea unor măsuri ferme și urgente, dar și ca bază juridică pentru rezilierea de contracte sau acordarea de despăgubiri și de scutiri fiscale.

Chiar și Guvernul României a transmis că „întârzierea adoptării rectificării bugetare” de către președinte „afectează buna desfășurare a Programului de control și combatere a pestei porcine africane”. O altă dovadă a faptului că autoritățile nu s-au pregătit pentru acest impact economic major este și declarația Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, care a spus că pesta porcină africană nu a fost inclusă în calculele prognozei de inflație.

Program de slabă calitate

Programul actual de supraveghere a mistreților, în special supravegherea pasivă de slabă calitate, nu oferă garanție că pesta porcină africană ar putea fi depistată într-un stadiu timpuriu. Așa cum se precizează în raportul CE, acest lucru mărește riscul răspândirii ulterioare la porcii domestici, în special în gospodării. O altă cauză care a condus la răspândirea pestei îl reprezintă sistemul actual de găsire a mistreților morți pentru testare. Spre exemplu, autoritățile le cer vânătorilor să aducă leșurile animalelor în laborator pe cheltuiala proprie, ceea ce mulți refuză să o facă.

Șeful ANSVSA: „Avem fonduri”

Președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, a declarat într-un interviu pentru Mediafax că „avem fonduri suficiente (n.n.- pentru gestionarea crizei generate de pesta porcină africană), am primit tot ce am solicitat la rectificarea bugetară - desigur, în raport cu estimările pe care le-am făcut privind evoluția bolii”. „Pentru gospodăriile afectate, până acum s-au finalizat 93 de dosare care prevăd despăgubiri în valoare totală de 217.700 de lei, dar mai avem în lucru, în diferite faze de analiză și avizare, încă 1.728 de dosare”, a precizat Geronimo Brănescu.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 16:07 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 14:38 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 14:37 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 14:34 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 14:09 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 12:16 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 22:20 DRAGNEA: „Nu mă mai INTERESEAZĂ amnistia și grațierea” 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică

Articole salvate