Escrocii folosesc pesta porcină africană ca să mănânce gratis

Escrocii folosesc pesta porcină africană ca să mănânce gratis

Satu Mare, județul în care a fost semnalat primul focar de pestă porcină africană din România, pe 28 iulie 2017, este „lovit”, acum, și de un val de escroci care se folosesc de epidemie în interes personal.

Mai exact, falși inspectori sanitar-veterinari merg prin magazine și le cer proprietarilor sau vânzătorilor produse din carne drept „probe” pe care, susțin ei, vor să le examineze în laborator. Coducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare a făcut un anunț public în care atrage atenția asupra acestui fenomen și le cere agenților economici să fie foarte atenți. DSVSA arată că, în ultimele zile, a primit sesizări din partea comercianților care au primit vizita escrocilor. Aceștia pretind a fi inspectori sanitar-veterinari și spun că fac controale. Apoi, cer produse alimentare, în special carne, preparate din carne și lactate, pentru „examene de laborator”.

Conducerea DSVSA Satu Mare precizează că inspectorii săi care participă la acțiuni de control în unități, indiferent de profilul de activitate, „se legitimează, cu Legitimație de Serviciu, cu sigla ANSVSA., numerotată și vizată la zi, cu ștampila unității și au asupra lor, Ordinul de deplasare ( delegație), semnat și ștampilat, de Directorul Executiv al DSVSA”. Pentru a nu deveni victime ale falșilor inspectori, DSVSA a pus la dispoziție un număr de telefon, pentru sesizări: 0261715956.

Un nou caz în Giurgiu

Ne puteți urmări și pe Google News

În context, directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuţa, a declarat, ieri, că, în acest moment, la nivelul judeţului mai sunt 7 focare, toate aflate la graniţa cu Ucraina. Acesta susține că, dacă nu mai apar focare noi, aproximativ după 15 octombrie se sting toate focarele de pestă porcină africană la porc domestic din judeţ. Ultimul caz de pestă africană a fost depistat, luni, în comuna Brăniștari, județul Giurgiu. Conform ultimelor date transmise de ANSVSA, pesta africană evoluează în 227 de localități din 13 județe, cu un număr de 927 de focare - dintre care 11 în ferme - și 62 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 311.869 de porci afectați de boală.