PESTA PORCINĂ africană lovește din nou. Alt județ în ALERTĂ
- Petrisor Cana
- 3 noiembrie 2018, 13:58
Un nou focar de pestă porcină africană (PPA) a fost confirmat, vineri seara, în județul Argeș. Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului la patru porci, dintr-o gospodărie din comuna Negrași. Este cel de al 18-lea județ afectat de „ciuma porcilor”.
Pesta porcină africană continuă să se extindă, în ciuda asigurărilor date de autorități de reducere a numărului de focare.
Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la patru porci, dintr-o gospodărie din satul Negrași, comuna Negrași.
Prefectura Argeș transmite că, sâmbătă dimineața, s-a întrunit Centrul Local pentru Combaterea Bolilor pentru a aproba planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli.
Primele măsuri au fost puse deja aplicare. Asfel, a fost delimitată zona din jurul focarului, gospodăria fiind plasată sub supraveghere oficială. De asemenea, sunt aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației. La aceste acțiuni participă echipe formate din reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș și medici veterinari din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Argeș.
În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.
Oficialii prefecturii au mai precizat că, până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului Argeș. La această oră, este în curs o anchetă epidemiologică, care va stabili cauza infestării cu PPA în exploatația din comuna Negrași, sat Negrași.
Instituția Prefectului – Județul Argeș și DSVSA Argeș solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat la medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale.
Datele ANSVSA arată că, până la 1 noiembrie, pesta porcină africană evolua în 276 de localităţi din 17 judeţe, unde sunt active 1.062 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale. În total, au fost eliminaţi 356.144 de porci afectaţi de boală.