Evenimentul Zilei > Economie > PERICOL la graniţa cu Republica Moldova. Autorităţile sunt în ALERTĂ MAXIMĂ
PERICOL la graniţa cu Republica Moldova. Autorităţile sunt în ALERTĂ MAXIMĂ

PERICOL la graniţa cu Republica Moldova. Autorităţile sunt în ALERTĂ MAXIMĂ

Asociaţia Română a Cărnii (ARC) atrage atenţia asupra apariţiei primelor două focare de pestă porcină africană notificate de Republica Moldova la Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE).

“Cazurile au fost semnalate la porcii din gospodăriile populaţiei aflate în nordul raionului Donduşeni, la mai puţin de 70 kilometri de frontiera cu România. În aceste condiţii, este necesar ca atât fermierii, cât şi producătorii de carne de porc, precum şi unităţile care manipulează vânat sălbatic – în special aceia care îşi desfăşoară activitatea în judeţele riverane cu Republica Moldova şi Ucraina – să sporească vigilenţa şi supravegherea efectivelor, iar orice suspiciune să fie imediat raportată serviciilor sanitare – veterinare teritoriale”, afirmă ARC, într-un comunicat de presă.

Potrivit Asociaţiei, apariţia unor cazuri de pestă porcină africană ar conduce la un dezastru economic pentru crescătorii, producătorii şi procesatorii de carne de porc, motiv pentru care autorităţile statului trebuie să întreprindă toate demersurile incluzând întărirea controalelor la frontieră pentru a evita introducerea virusului în România. 

La finele lunii septembrie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că pentru a preveni pătrunderea în ţară a pestei porcine africane (PPA) va fi dispusă interzicerea importului de către consumatori a produselor de origine animală din Republica Moldova şi Ucraina. 

Conform ministrului, PPA este o maladie extrem de periculoasă pentru care nu există vaccin, iar în momentul în care ar ajunge în ţară s-ar înregistra pagube foarte mari. 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: