Pe litoral, deschiderea teraselor și a restaurantelor nu este așteptată doar de operatorii din turism. Pandemia i-a lovit crunt și pe pescarii de la malul mării. Micile cherhanele livrează deobicei peștele către terasele și restaurantele din stațiuni, însă acum, cu excepția câtorva magazine, nu mai au cui vinde.
Ies cu bărcile pe mare, zilnic, înainte de răsăritul soarelui. Sunt pescarii care își întind plasele la ape de mică adâncime. Năvoadele, pe care în colțuri le prind cu niște bucăți de lemn și greutăți, se numesc taliene. O singură taliană de acest fel prinde sute de kilograme de hamsii într-o zi. Acum însă, pescarii iau în barcă doar cât au nevoie, restul peștelui îl aruncă în apă.
"Nu putem să pescuim la normal că nu avem ce face cu peștele, cu toate că avem și centru de primă vânzare, cameră de frig, dar ce să facem cu el ? Să-l luăm, să-l depozităm pentru nu știm ce? Adică să-l stricăm degeaba", spune, abătut, pescarul Ilie Brândău.
În mica lui cherhana, de la Midia, nea Ilie are cinci angajați, pescari ca și el, cărora trebuie să le asigure salariul lunar. Câștigul e mic, dar îi ajută să-și vadă de viață. Pandemia le-a venit insă de hac. Trei sferturi din peștele pe care îl scoteau zilnic era vândut teraselor și restaurantelor de pe litoral. ”Acum, nici oamenii dacă nu mai pot circule, nu mai pot să vină în voie. Ce faci cu peștele? Nu luăm decât cât ne trebuie, la mal", explică nea Ilie.
În aceste luni, pescarilor li s-a format deja ochiul, știu cât pește să ia din taliene. "Dacă îl scoatem în barcă și venim cu el și e prea mult și n-avem ce face cu el, atunci da, îl aruncăm pentru că nu avem ce să facem. Dar noi ne facem o idee: câți clienți avem astăzi? Ne trebuie atâtea kilograme. Luăm cât ne trebuie și restul îi dăm drumul înapoi, viu, și sperăm să-l prindem a doua zi", explică alt pescar, Cristian.
Deobicei, într-o zi aduc la mal sub 70 de kilograme de pește pentru diverși clienți pe care, în ultima perioadă, îi sună la telefon pentru ale oferi pește proaspăt. În drum spre cherhana, după ce vin cu barca la mal, pescarii sortează peștele, în hărmălaia produsă de pescărușii flămânzi. Hamsiile sunt puse deoparte. Crabii, guvizii, bacaleaua sunt și ei puși separat.
”Am pierdut foarte mulți clienți din cauza pandemiei: restaurante, magazine, terase și multe cele sunt închise. Cam 70% din marfă pleca pentru restaurante și terase", spune nea Ilie, completat de colegul Radu Chelaru:”Înainte luau poate 50-100 de kilograme. Acum vine: dă-mi 3 sau 5 kile să fac la personal".
Pescarii, obișnuiți cu greul, sunt totuși optimiști. Așteaptă ziua de 1 iunie ca pe o sărbătoare. I-au văzut pe guvernanți la televizor, spunând că atunci vor da drumul la terase. Și, odată cu revenirea turiștilor, își vor relua și pescarii vânzările normale.