Editura Evenimentul si Capital

Pescărușul de la Bulandra a împlinit un an

Autor: | | 0 Comentarii | 224 Vizualizari

Mâine, de la ora 19.00, și duminică, 30 noiembrie, de la ora 20.00, Laboratorul de Noapte de la Bulandra sărbătorește un an de la premiera cu „Pescărușul”, de Cehov.

Un spectacol-experiment, o pasăre Phoenix ce renaște la fiecare reprezentație. Acesta este „Pescărușul”, iar directorul Teatrului Bulandra, regizorul Alexandru Darie, a înțeles că actorii tineri au nevoie de un anumit gen de libertate și a fost de acord cu acest laborator, în care se amestecă, se izbesc, se decantează și se limpezesc talente. Poate de aceea Laboratorul de Noapte de la Bulandra se află sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principesa Margareta a României, fiind singura trupa de teatru din România care se bucură de această distincție. Montarea a fost văzută, comentată, a avut cronici elogioase, bune sau proaste, însă important este că se discută despre un teatru al formelor noi. Din distribuție fac parte Mihaela Teleoacă, Adrian Ciobanu, Antoaneta Cojocaru, Ștefan Lupu, Richard Bovnoczki, Ela Ionescu, Lari Giorgescu, Gabriel Răuță, Vlad Oancea și Adrian George Popescu.

Gânduri la ceas aniversar

Irina Nikolaevna Arkadina a avut norocul actriței Mihaelei Teleoacă, meticuloasă, serioasă: „E bine să treacă timpul alături de colegii tăi, să ajungi să-i cunoşti mai bine, să-i auzi cum respiră cu tine, chiar şi atunci când sunt răciţi. Un an nu e mult, dar e un răstimp în care ne transformăm şi creştem împreună, ajungem să nu mai privim disperaţi dacă se întâmplă un accident în scenă, pentru că partenerul cel mai apropiat de catastrofă sare în ajutor şi spectacolul poate continua". Actriţa îşi aminteşte că a trecut un an în care au fost şi săli pline, cu oameni aşezaţi pe perne, dar şi momente mai grele când reprezentaţiile noastre coincideau cu câte un meci de fotbal (ce greu le este şi spectatorilor să aleagă!) şi-atunci familiile şi prietenii au venit pentru a nu se ştie câta oară. Au fost şi flori, şi lacrimi la finalul spectacolului, uneori au fost şi locuri ce nu şi-au mai găsit spectatorul după pauză (că cine ştie ce treburi importante l-au mânat pe spectator spre casă). „Au fost şi festivaluri la care am participat şi altele la care n-am ajuns (din păcate). Au fost şi cronici bune, bune-bune, mai puţin bune şi proaste, răutăcioase. Noi, «Pescărușii», zburăm, râdem și plângem împreună și ne vom ține strâns de mână la aplauze încă mulți ani de aici înainte”, susţine Mihaela Teleoacă.

Antoaneta Cojocaru, care a condus acest experiment, ne-a spus la rându-i: „Cu siguranță acesta va rămâne unul dintre cei mai prețioși ani din viața mea, pentru că am învățat atât de multe. Să iubesc chiar dacă..., să sper chiar dacă..., să mă bucur, orice ar fi. M-am spulberat, și m-am reconstruit. Am învăţat să vad dincolo de «nu se poate»". A fost mândră de colegii ei adesea. Şi-a îndesat inima în felurite forme şi astăzi ştie că există echipe chiar prin povestea lor, nu din amintiri. Ştie că teatrul pulsează prin actori tineri, tocmai pentru cum există ei: naivi, credincioşi, puternici, informaţi şi liberi şi că tinereţea nu e o problemă de vârstă deloc. „Ştiu că publicului îi pasă şi poate să înţeleagă mai mult decât îi dăm de obicei, dacă ne pasă. Ştiu ce importanţă au actorii ce construiesc contexte, şi nu contextele ce construiesc actori. Am învăţat să aprind lumină când e întuneric. Şi sunt recunoscătoare că am putut să o locuiesc pe Nina. Poate că despre asta e vorba în toată treaba asta cu teatrul. Despre ce înţelegi. Acum, la un an, am mai mulţi prieteni. Mulţumesc!”.

După un an, spectacolul a evoluat și asta-i cel mai important. „A trecut vremea, dar încă s-a păstrat bunul obicei că după spectacol să ieşim împreună la un local şi să consumăm împreună păreri, comentarii, un pahar cu vin, un gulaş, o clătită, în funcţie de seară. Şi asta se întâmplă aproape după fiecare spectacol. Mă bucur de această întâlnire. Bravo fiecăruia și La mulți ani! Vreau să adaug că le las o invitație celor care au scris cronici răutăcioase, dacă au un interes real să urmărească un demers teatral, să mai vină o dată la spectacolul laborator «Pescărușul» de la Teatrul Bulandra”, ne-a declarat și Richard Bovnoczki, interpretul fratelui Arkadinei, Piotr.

LIVE VIDEO Simona Halep - Kristina Mladenovic. Se joaca ACUM. Meci ISTORIC pentru romanca

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI