Pescarii bulgari protestează față de eolienele din mare

Pescarii bulgari protestează față de eolienele din mare

Pescarii bulgari pregătesc un protest împotriva proiectului de lege privind amplasarea instalațiilor eoliene în mare.

Proiectul de lege pentru amplasarea instalațiilor eoliene în Marea Neagră în regiunea Șabla, depus de deputatul bulgar de la Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată din regiunea Dobrici, Ivailo Mircev, și un grup său de deputați, a făcut să sară în sus comunitatea de pescari din partea de nord a litoralului bulgăresc al Mării Negre.

Unde se vor pune eoliene

În Bulgaria sunt peste 150.000 de pescari, de-a lungul coastei Mării Negre, iar în partea de nord sunt aproximativ 30.000 – 40.000, potrivit lui Viktor Lucianov, pescar din Balcic, scrie 24Chasa.

„Acest lucru aduce beneficii enorme întregii regiuni Dobrici, prin crearea de noi locuri de muncă, investiții în infrastructură pe teren, construcția de noi stații și linii electrice”, spune el.

„Vor fi create sute de locuri de muncă în municipiile Șabla, Kavarna, Balcic și Dobrici, pentru deservirea infrastructurii maritime și terestre”, se arată în motivația proiectului de lege. Potrivit lui Mircev, turbinele eoliene funcționează în proporție de 46% din timp pe tot parcursul anului, ceea ce le face o sursă de energie de încredere.

„Prima fază posibilă este zona din jurul localității Șabla, unde se pot construi în doar câțiva ani cel puțin 6 GW capacități, prin care să se garanteze independența energetică a țării”, a mai spus Mircev, dând ca exemplu România, care are de mult timp deja dezvoltate proiecte de peste 2 miliarde de euro în partea românească a Mării Negre.

Localnicii, nemulțumiți de amplasarea de turbine

Turbinele eoliene sunt amplasate la cel puțin 20 până la 50 km în interiorul mării și nu au un impact negativ asupra turismului și al naturii”, explică Mircev și așteaptă ca legea să fie adoptată în varianta sa finală în ianuarie 2024, interesul investitorilor pentru construirea primelor turbine eoliene fiind uriaș, adaugă el.

„Preocupările în rândul comunității de pescari sunt legate în principal de faptul că nu a fost organizată o discuție publică amplă asupra proiectului de lege. Nimeni nu a cerut părerea comunității de pescari despre o îndeletinicire de care depinde traiul lor. Presupun că instituțiile responsabile de acest proiect de lege vor avea discuțiile publice necesare. Este important să avem și lucruri concrete despre locurile unde vor fi amplasate instalațiile eoliene", a declarat Nelko Iordanov, președinte al grupului local de inițiativă în domeniul pescuitului „Șabla-Kavarna-Balcic”.

Potrivit acestuia, pescarii sunt interesați de locul în care vor fi amplasate instalațiile. „Dacă sunt amplasate în mare, unde se desfășoară în mod tradițional pescuitul, este probabil ca și comunitatea de pescari să dorească să înțeleagă în detaliu regimurile de acces. precum și să audă părerea comunității științifice despre impactul acestor instalații, astfel încât să se poată forma o opinie pe baza unor date. Având în vedere necunoscutul, deocamdată atitudinea pescarilor este mai degrabă negativă”, a adăugat el.

Proteste față de eoliene

„În Bulgaria sunt reprezentate oficial două asociații maritime, care sunt membre ale Consiliului de pe lângă ministrul Agriculturii. În discuțiile cu acestea, am ajjuns la concluzia că ne-am dori ca ei să participe activ la consultările privind proiectul de lege”, a adăugat el.

„Dacă acest proiect de lege va fi implementat așa cum este descris, asta înseamnă că vom vedea pești din Marea Neagră doar în imagini și cel mai probabil îi vom visa”, avertizează pescarul Victor Lucianov, președinte al Consiliului Municipal de la Balcic.

„Voi da un exemplu, când au pus parcurile eoliene și panourile solare în câmpurile din Dobrogea de-a lungul traseului păsărilor „Via Pontica”, au dispărut prepelițele, sitarii și alte păsări tradiționale, care erau destul de numeroase. La fel se va întâmpla și cu peștele – stavrid, scrumbie, lufar, șprot, hamsie etc. Vibrațiile le perturbă habitatul natural și își vor găsi un alt loc. Asemenea instalații ar trebui să fie mult în interior, în mare”, a adăugat Lucianov.

El este sigur că acest proiect de lege va provoca multe proteste în rândul comunității de pescari din Dobrogea, care vor fi susținuți de mulți alți oameni care nu sunt pescari. În rândul pescarilor se vorbește că, în ceea ce privește acest proiect de lege, „jocul s-a încheiat.” „De ceva vreme se fac modificări la Legea privind mediul, care ar face mai ușoară amplasarea instalațiilor eoliene în mare”, adaugă ei.

(Articol de Diana Rainova; Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News