Un grup de personalități publice, exilate din Rusia, au creat un Comitet anti-război pentru a-i trage la răspundere pe președintele rus Vladimir Putin și pe alți oficiali, după ce au declanșat un „război fratricid” împotriva Ucrainei. Grupul a cerut, luni seară, comunității mondiale să „adopte o poziție temeinică față de cei care încalcă dreptul internațional”.
Un grup de personalități publice ruse din exil au înființat un Comitet anti-război, pe fondul conflictului militar din Ucraina. Crearea grupului a fost anunțată de fostul magnat și politician de opoziție Mihail Hodorkovski.
Cine face parte din Comitetul anti-război
Din Comitetul anti-război fac parte, printre alții, fostul campion mondial de șah Garry Kasparov, activistul de opoziție Vladimir Kara-Murza, fostul deputat în exil Dmitri Gudkov și economistul de renume Serghei Guriyev.
Într-o declarație de la sfârșitul zilei de luni, 27 februarie, grupul a cerut comunității mondiale să „adopte o poziție temeinică față de cei care încalcă dreptul internațional”, adăugând că fiecare persoană implicată în invazia Rusiei în Ucraina, ce a debutat săptămâna trecută, trebuie să fie trasă la răspundere pentru acțiunile sale.
„Trebuie recunoscuți drept criminali de război și pedepsiți”
„Participanții direcți la invazie, cum ar fi generalii și conducerea politică a Rusiei, care au schițat planul invaziei, trebuie să fie recunoscuți drept criminali de război și să fie pedepsiți pentru faptele lor”, se arată în declarația grupului, potrivit Radio Europa Liberă.
În declarație se mai spune că „există o diferență clară între ruși, care au fost târâți împotriva voinței lor în politicile aventuroase ale lui Putin, și cei care asistă de bună voie regimul lui Putin în războiul fratricid în curs de desfășurare”.
Rușii se întorc împotriva lui Putin
„Fiind cetățeni ruși (...) purtăm o responsabilitate morală pentru că nu am reușit să prevenim războiul, pentru că am permis atacul perfid al trupelor rusești asupra unei țări vecine”, se mai arată în comunicat.
„Comitetul anti-război face apel la toți adevărații patrioți ai Rusiei să se consolideze împotriva dictaturii agresive a lui Vladimir Putin, în ciuda oricărui fel de dispute politice, a diferențelor ideologice și a simpatiilor sau antipatiilor personale”, mai arată sursa citată.
Proteste împotriva invaziei Rusiei în Ucraina au avut loc în orașele rusești încă din prima zi a atacului, 24 februarie. Aproape 6.000 de manifestanți au fost reținuți de atunci.
Peste 5.000 de cetățeni arestați
De la începutul invaziei militare demarate de președintele Vladimir Putin în Ucraina, peste 5.000 de manifestanți care s-au exprimat împotriva războiului au fost reținuți în întreaga țară.
OVD-Info, care a documentat ani de zile represiunile împotriva opoziției din Rusia, a transmis că 2.114 protestatari au fost arestați doar duminică, 27 februarie. În total, numărul persoanelor arestate se ridică la 5.250, potrivit OVD-Info.