Personajele datorită cărora a luat naștere cea mai iubită competiție fotbalistică din Europa

Personajele datorită cărora a luat naștere cea mai iubită competiție fotbalistică din Europa

Ferran i-a prezentat ideea lui Hanot, iar UEFA a acceptat

Gabriel Hanot (1889-1968) a fost un fotbalist francez, dar și jurnalist. Cariera sa de jucător a fost încheiată după un accident aviatic, dar a îmbrățișat, apoi, jurnalismul.

Jurnalistul francez Jacques Ferran (1920-2019) se afla în Santiago, Chile, pentru campionatul sud-american, în 1948, cel ce avea să devină mai târziu Copa Libertadores, echivalentul sud-american al Cupei Europene/Ligii Campionilor.

Ferran era un jurnalist al prestigioase publicații L’Equipe, iar când a revenit în Hexagon, a venit cu ideea unei competiții de succes pentru Europa, idee pe care i-a prezentat-o editorului său, Gabriel Hanot. Apoi, Hanot a mers la UEFA pentru a prezenta protectul competiției Cupei Europene. Documentația UEFA cu privire la istoria Cupei Europene confirmă faptul că Jacques Ferran și Gabriel Hanot sunt părinții fondatori ai competiției pe care o cunoaștem acum drept Champions League. De menționat, Gabriel Hanot este și cel care a dat naștere celebrului trofeu „Balonul de Aur”, în 1956, denumit adesea și Premiul Fotbalistul Anului în Europa este o distincție anuală acordată în domeniul fotbalului de France Football. Premiul îi este înmânat jucătorului considerat a fi cel mai bun pe parcursul anului calendaristic anterior.

Astfel, congresul UEFA a agreat propunerea lui Hanot și Ferran, iar în 1955 a luat startul și prima ediție Cupei Europene. Primul meci din această celebră întrecere a avut loc pe 4 septembrie, la Lisabona, între Sporting și partizan Belgrad, scor 3-3. Ediția 1955/1956 a fost câștigată de Real Madrid, după o finală cu Stade de Reims (4-3). Nicio echipă din Anglia nu a participat atunci, în ediția inaugurală. Campioanei en-titre, Chelsea, fiindu-i interzis de către Federația din Albion să se înscrie, oficialii englezi considerând că echipele din Regat nu au de ce să se lupte cu granzii continentului. Manchester United avea să încalce interdicția în anul următor, ajungând până în semifinale. (FOTOGRAFII: twitter.com/OldDaysFootbal și Wikipedia.fr)

Ne puteți urmări și pe Google News