Persoanele care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face și în 2023. Sumele vor fi mai mari

Sursa: Dreamstime.com

Începând cu data înscrierii la pensie, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie. Dar ce opțiuni au persoanele care vor să acopere perioada în care nu au cotizat la sistemul de pensii.

Ce este stagiul de cotizare.  Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

Persoanele care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face și în 2023, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta. După majorarea, de la 1 ianuarie 2023, a salariului minim la 3.000 de lei, în cazul contractelor de asigurare socială încheiate după această dată, va crește și suma ce trebuie plătită efectiv pentru acoperirea perioadelor fără cotizare.

Conform OUG 163/2020, ce conţine actualul mecanism prin care cei interesaţi pot să îşi completeze stagiul de cotizare, persoanele care nu au ieșit încă la pensie pot plati contribuția de asigurări sociale (CAS) pentru perioade în care nu au contribuit, de cel mult șase ani anteriori lunii încheierii unui contract de asigurare, potrivit avocatnet.ro.

Plata retroactivă a contribuției la pensii

Pentru că de la 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe țară se va majora la 3.000 de lei, față de 2.550 de lei, cât e în prezent, și nivelul minim al venitului lunar asigurat, dar și sumele minime ce trebuie plătite lunar se vor majora de la începutul anului viitor.

Mai exact, nivelul minim al venitului lunar asigurat, care este, de fapt, salariul minim brut pe țară, va fi, în cazul contractelor încheiate în baza OUG nr. 163/2020 după data de 1 ianuarie 2023, de 3.000 de lei.

În situația contractelor de asigurare socială care au fost încheiate în baza OUG nr. 163/2020 până la data de 1 ianuarie 2023, venitul minim lunar asigurat nu se va modifica.

Sumele plătite pentru vechimea în muncă

În ceea ce privește sumele care trebuie plătite efectiv pentru vechimea în muncă, cota de CAS (25%) ce trebuie plătită se aplică la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu casa. Astfel, suma ce va trebui plătită pentru fiecare lună din anul viitor va fi de 750 de lei. Pentru acest an se plătesc 638 de lei.

Regulile actuale stabilesc că, dacă salariul minim sau cota CAS se modifică, contractele de asigurare în derulare nu vor fi afectate. Valorile se schimbă doar în cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza OUG nr. 163/2020 după data de 1 ianuarie 2023.

Actualele reguli pentru plata retroactivă la pensii ar trebui să se aplice până la 1 septembrie 2023, iar ulterior, mecanismul ar fi trebuit să fie accesibil prin noua lege a pensiilor (Legea 127/2019), doar că aplicarea noii legi a pensiilor a fost amânată din nou și se va aplica abia din ianuarie 2024.