Persoanele asimptomatice ar putea beneficia de certificat verde COVID-19: Începe un nou val de contraziceri

Persoanele asimptomatice ar putea beneficia de certificat verde COVID-19: Începe un nou val de contraziceri Sursa: Arhiva EVZ

Persoanele care au trecut prin boala COVID-19, însă nu au prezentat simptome ar putea să obțină certificat verde digital, potrivit unui amendament depus la proiectul legislativ 454/2021 privind obligativitatea prezentării certificatului verde COVID-19 la locul de muncă. Astfel, nu doar cei vaccinați, testați negativ sau care fac dovada trecerii prin boală în ultimele 180 de zile pot obține documentul care le oferă libertate de a intra inclusiv în diverse instituții.

Certificatul verde COVID-19 a reprezentat subiectul unor aprigi dezbateri atât în Senatul României, unde a fost respins cu un număr extrem de restrâns de voturi - ar mai fi fost nevoie de doar două exprimări în favoarea inițiativei astfel încât aceasta să treacă -, precum și ulterior, în Comisiile de specialitate din Camera Deputaților.

Mai multe voci au ridicat problema pacienților care s-au infectat cu virusul SARS-COV-2, dezvoltând boala COVID-19, însă fără a prezenta simptome. Unii politicieni au susținut că și persoanele asimptomatice ar trebui să beneficieze de certificatul verde COVID-19 întrucât dețin anticorpi. Astfel, la proiectul legislativ a fost adus un amendament menit să rezolve această chestiune.

Persoanele asimptomatice ar putea beneficia de certificat verde

„Având în vedere faptul că există situații în care anumite persoane au dezvoltat anticorpi prin trecerea prin infecția cu virusul SARS-CoV-2 fără a avea rezultatul pozitiv al unui test certificat, se introduc, în vederea utilizării exclusiv pe teritoriul național, certificatele de anticorpi, eliberate pe baza rezultatului unui test certificat care atestă prezența anticorpilor”, se arată în motivarea amendamentului depus la proiectul legislativ prin care se impune prezentarea certificatului verde COVID-19 la locul de muncă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, persoanele asimptomatice COVID-19 pot beneficia de certificat verde COVID-19, cu ajutorul căruia pot să aibă acces în localuri, restaurante, hoteluri, inclusiv la locul de muncă.

Amendamentul nu este susținut de dovezi științifice

Pe de altă parte, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, deputatul liberal Nelu Tătaru, a transmis într-o conferință de presă că nu a existat un consens cu privire la acest amendament adus inițiativei legislative întrucât propunerea nu este susținută din punct de vedere științific.

În schimb, autoritățile politice ar putea ajunge la un numitor comun cu privire la testarea gratuită a angajaților pentru o perioadă de 30 de zile. Iată câteva dintre amendamentele aduse proiectului legislativ 454/2021 privind obligativitatea prezentării certificatului verde COVID-19 la locul de muncă:

Ce amendamente au fost aduse proiectului legislativ

„1. În tot cuprinsul proiectului de lege, sintagma „certificat digital al UE privind COVID-19” se înlocuiește cu sintagma “certificat digital privind COVID-19”.

2. La articolul 1 alineatul (1), după litera c) se introduce o nouă literă, lit. d), cu următorul cuprins:

“d) rezultatul unui test certificat care atestă prezența anticorpilor ca urmare a trecerii prin infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în unitățile care raportează în platforma informatică "Corona-forms".”

3. După articolul 1 se introduce un nou articol, articolul 11, cu următorul cuprins:

” Art. 11 (1) Pentru utilizarea exclusivă pe teritoriul național pot fi eliberate și verificate, prin intermediul SII-CDC, în condițiile OUG nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19, cu mdoificările și completările ulterioare, certificate digitale privind COVID-19, după cum urmează:

a) certificate de testare, având valabilitate 48 de ore pentru testul antigen rapid şi 72 de ore pentru testul de amplificare a acidului nucleic;

b) certificate de vindecare, având valabilitate 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică "Corona-forms";

c) certificatele de vaccinare, având valabilitate până la data de 30 iunie 2022;

d) certificate de anticorpi, eliberate pe baza rezultatului unui test certificat care atestă prezența anticorpilor ca urmare a trecerii prin infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în unitățile care raportează în platforma informatică "Corona-forms".

(2) La eliberarea certificatului digital, solicitantul selectează tipul de certificat, respectiv certificat digital al UE privind COVID-19 sau certificat digital privind COVID-19.

(3) Verificarea certificatelor digitale privind COVID-19 se face prin intermediul aplicației mobile "Check DCC", utilizând modulul intern al aplicației.

(4) Tipurile de teste și nivelul minim de anticorpi pe baza cărora se eliberează certificate de anticorpi, precum și perioada de valabilitate a acestora se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății, în termen de 15 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi”.