Perseverență fără limite. Un bărbat din China a dat examen timp de 16 ani pentru a intra la facultate

Trei milioane de chinezi susțin un examen anual într-o cursă pentru cele aproape 40,000 de posturi vacante în domeniul serviciului public.

Un bărbat în vârstă de 36 de ani a devenit cunoscut drept „cel mai încăpățânat om din China”. Acesta a susținut examenul național de admitere la facultate 16 ani consecutiv, în încercarea de a fi acceptat la prestigioasa Universitate Tsinghua.

Tang Shangjun a susținut gaokao, examenul de admitere la facultate din China, în 2009. A obținut un scor mediocru de 372 de puncte din 750, mult prea mic pentru a intra la școala visurilor sale, Universitatea Tsinghua. Nu a fost dispus să facă compromisuri. Astfel, și-a petrecut următorii ani studiind mai mult și participând la gaokao.

Perseverență fără limite în China

Până în 2016, scorul său s-a îmbunătățit la un nivel respectabil de 625 de puncte. Acesta a fost mai mult decât suficient pentru a obține admiterea la mai multe universități din provincia sa natală Guanxi. Dar încă nu era suficient de bun pentru specializarea aleasă de acesta la Tsinghua. Așa că a continuat, an după an, ignorând toate celelalte universități. Acesta nu a reușit însă să atingă nivelul necesar pentru a intra la facultățile dorite de el din cadrul Universității Tsinghua.

În 2019, Tang a atins vârful gaokao de 649 de puncte din 750, suficient pentru a intra la multe universități chineze de prestigiu, chiar și la Tsinghua. Totuși, nu era destul pentru cele două specializări pe care le urmărea, fizica și chimia. Majoritatea oamenilor s-ar fi mulțumit cu multe alte opțiuni disponibile, dar nu și „cel mai încăpățânat om din China”. A țintit spre Universitatea Tsinghua și nu se va mulțumi cu mai puțin.

Din păcate, în anii următori, rezultatele lui Tang Shangjun s-au înrăutățit. Unii au speculat că a fost din cauza vârstei sale, că memoria sa nu era la fel, în timp alții cred că scorul de 649 de puncte a fost vârful său. Iar acesta pur și simplu nu a avut capacitatea de a obține un scor mai mare.

Ambiție pentru o viață mai bună

Anul trecut, Tang s-a decis în cele din urmă să se înscrie la specializările de fizică și chimie ale Central China Normal University. Dar a obținut 594 de puncte dintr-un total de 750. Iar aceste specializări au fost ocupate de candidați care au obținut cel puțin 608 puncte. El s-a clasat pe locul 6.000 din cei aproximativ 460.000 de participanți la gaokao din regiunea autonomă Guangxi Zhuang. Dar nu a fost suficient de bun pentru ambițiile sale.

Tang Shangjun a declarat că gaokao-ul de anul trecut ar fi fost ultimul, dar se pare că și-a depășit dezamăgirea. Anul acesta a susținut examenul de admitere la universitate pentru a 16-a oară. A obținut din nou peste 600 de puncte. Dar nu a reușit să își îndeplinească visul de a studia fizica sau chimia la cea mai prestigioasă universitate din China. Acum, în vârstă de 36 de ani, începe încet să realizeze că, chiar dacă va fi admis în cele din urmă, șansele sale de a găsi un loc de muncă bun după absolvire sunt reduse. Acesta va concura cu tineri în vârstă de 20 de ani.

„El crede că intrarea în cea mai prestigioasă universitate din țară este un mare succes, ajutând la deschiderea unei vieți bune. Dar viața are multe modalități de a avea succes. Urmărirea cu încăpățânare a unui obiectiv peste capacitatea cuiva duce uneori la eșec”, a comentat directorul Institutului de Cercetare pentru Educația Secolului 21 din China.

Un vis sau o realitate?

În ultimii 16 ani, Tang Shanjun a avut slujbe ciudate pentru a se întreține. Dar își dă seama că ar fi timpul să se concentreze mai mult pe găsirea unui loc de muncă stabil și satisfăcător. Nu este clar dacă va susține din nou examenul de admitere la facultate anul viitor.

Povestea lui Tang Shangjun este ciudat de asemănătoare cu cea a unui compatriot cunoscut drept „Regele Gaokao”. Liang Shi, în vârstă de 58 de ani, a încercat timp de 26 de ani să fie admis la facultatea la care visa. Totuși, în cele din urmă, a renunțat, conform Oddity Central.