Persecuțiile creștinilor continuă. China smulge crucile de pe biserici

Beijingul încearcă să remodeleze creștinismul într-o imagine proprie. Vrea să-i infuzeze „caracteristici chinezești” comuniste. Inclusiv, firește, loialitatea față de partidul ateu.

Un articol usturător la adresa puterii comuniste din China denunță faptul că autoritățile de la Beijing continuă să suprime religia, să persecute credincioșii și, în paralel, să ascundă adevărul despre pandemia Covid-19.

Faptul că, arată articolul, guvernul chinez nu este represiv doar în timpul crizelor de sănătate, nu trebuie să mai mire pe nimeni. Partidul Comunist Chinez își tratează mereu populația în acest fel.

O întreagă mașinărie de supraveghere și de control statal este pusă în funcțiune.

În paralel cu criza sanitară, creștinii și alte minorități religioase sunt supuse unei continuie hărțuiri. Autoritățile nu ezită să se dedea la acte barbare, cum ar fi dărâmarea crucilor de pe biserici sau distrugerea lăcașurilor de cult.

„China raportează acum aproape zero cazuri noi de COVID-19 în Wuhan, epicentrul noului focar de coronavirus. Această ultimă afirmație vine în urma unui șir de alte rapoarte pozitive, care îi determină pe mulți să preamărească măsurile drastice de izolare întreprinse de China și să o dea ca exemplu a unei țări care luptă cu succes împotriva coronavirusului.

Lăsând cifrele la o parte – ele însele dubioase, provenite de la un guvern care a mințit despre criză – cei care laudă acțiunea Partidului Comunist Chinez nu menționează adesea suprimarea brutală a informațiilor și utilizarea controlului statal comunist de supraveghere în combaterea virusului”.

Un articol The Daily Signal, preluat de tribuna.us.

Partidul Comunist Chinez, potrivit Financial Times, a făcut acest lucru prin „monitorizarea atentă a telefoanelor oamenilor, folosind sute de milioane de camere de supraveghere cu recunoaștere facială și obligând oamenii să verifice și să raporteze temperatura corpului și starea medicală”.

„Coronavirusul a expus guvernanța autoritară a Chinei întregii lumi, dar Occidentul nu ar trebui să fie surprins de asta. Partidul Comunist Chinez nu este represiv doar în timpul crizelor de sănătate; guvernul chinez își tratează oamenii în acest fel tot timpul”.

Un grup țintă al acestui guvern opresiv este cel al minorităților religioase din China, pentru care nimic nu e nou.

„Au îndurat hărțuirea tiranică a regimului timp de zeci de ani – hărțuire care continuă chiar și pe fondul acestei crize de sănătate publică. Filozofia de guvernare continuă să fie prezentă în tratamentul brutal al regimului față de libertatea presei și libertatea religioasă”.

„La începutul pandemiei de coronavirus, Partidul Comunist Chinez s-a concentrat pe suprimarea știrilor despre virus, în loc să suprime răspândirea acestuia. Mușamalizarea grosolană a virusului venită de la Beijing și suprimarea oricărui raport care ar fi putut face China să arate rău ne arată prioritățile regimului: menținerea puterii, chiar în detrimentul vieții oamenilor săi”.

The Daily Signal arată că, în vreme ce întârziau să ia măsuri serioase pentru a încetini răspândirea coronavirus, autoritățile chineze au dovedit rapiditate în a demonta ideea că virusul era originar din Wuhan.

„Pentru guvernul comunist chinez amploarea mușamalizării nu cunoaște limite, mass-media de stat rămânând ancorată în campania de blamare a Statelor Unite pentru pandemie. Și când lumea era tot mai preocupată de coronavirusul care lovea țările occidentale, Beijingul a profitat de moment pentru a expulza jurnaliștii mai multor ziare americane”.

Dincolo de jurnaliștii care „resimt disprețul Partidului Comunist Chinez”, și în ciuda pandemiei, China și-a continuat campania de persecuție religioasă.

„Pe 11 martie, o biserică din provincia Jiangsu care fusese închisă din cauza coronavirusului a fost distrusă aproape în întregime. Partidul Comunist a îndepărtat crucile de pe clădirile bisericilor pe tot parcursul lunii martie. Îndepărtarea pe scară largă a crucilor, simbolul tradițional și universal al creștinismului, face parte dintr-un efort național de a „siniciza” religia în China”.

Beijingul încearcă să remodeleze Creștinismul într-o imagine proprie și să-i infuzeze „caracteristici chinezești” comuniste, inclusiv loialitatea față de partid, notează articolul.

Concomitent, minoritatea religioasă uigură este în continuare supusă persecuțiilor, mai ales în provincia Xinjiang, unde trăiesc cei mai mulți uiguri.

Aici, „autoritățile au impus o carantină strictă, fără să-i informeze pe rezidenți. În imposibilitatea de a pregăti și cumpăra alimente sau materiale medicale, mulți uiguri au rămas fără mâncare, părinții fiind în imposibilitatea de a-și hrăni în mod adecvat copiii”.

„În timp ce o mare parte din China a fost izolată în ultimele luni, Partidul Comunist nu le-a dat minorităților religioase nicio pauză. Nici măcar o stare de urgență la nivel mondial nu poate opri persecuția lor religioasă (...) Occidentul ar trebui să ia aminte la acțiunile Chinei de-a lungul acestei pandemii. Partidul Comunist Chinez nu poate fi de încredere în raportările pe care le face, nici măcar în timpul unei stări de urgență. Și chiar și într-o situație ca aceasta, opresiunea partidului față de grupurile religioase continuă”.

The Daily Signal încheie cu un avertisment, deseori ignorat de multe țări europene și nu numai:  „Coșmarul Covid-19 se va termina, dar tehnologia Big Brother pe care China o folosește tot mai mult va rămâne. Liderii lumii ar trebui să-și amintească cum a acționat China și acest lucru ar trebui să ne dea de gândit (despre) cum vom interacționa de acum înainte cu Partidul Comunist Chinez”.