Pelicula „Up” (pe ecranele româneşti, de vineri, „Deasupra tuturor”) este noua producţie a lui Pixar, în care, ca de obicei, şi povestea, şi personajele, şi animaţia, şi vocile sunt absolut fenomenale.

Pete Docter (printre altele, regizorul lui „Monsters, Inc.”) şi Bob Peterson (care a colaborat la „Ratatouille” şi „Finding Nemo”) au lucrat împreună, ca regizori şi scenarişti, la o povestire care livrează, în aceeaşi înghiţitură, o călătorie fantastică şi emoţii profund umane şi reale.

Carl şi Ellie se cunosc din copilărie şi, tot de atunci, împărtăşesc acelaşi vis: să ajungă, pe urmele celebrului explorator Charles Muntz (vocea lui Christo pher Plummer), în Venezuela, la Paradise Falls.

Cei doi copii cresc, se căsătoresc şi încep să strîngă bani pentru a-şi împlini visul. Carl vinde baloane, Ellie face fotografii. Dar întotdeauna se iveşte câte ceva care îi forţează să îşi cheltuiască economiile. Nimic extraordinar până acum. Ba, dimpotrivă, dureros de real. Poate părea chiar şi plicticos, dacă acest preludiu nu ar fi magistral realizat într-o succesiune de secvenţe mute – poezie curată.
 
Amuzant şi ironic

După moartea soţiei, Carl (vocea lui Ed Asner) devine morocănos şi retras. Casa pe care a ridicat-o din paragină e ameninţată de armata de constructori care o înconjoară. Dar în ziua în care, după diverse complicaţii, trebuia să fie „cazat ” la un azil de bătrâni, Carl îşi leagă casa de nenumărate baloane colorate şi pleacă, în sfârşit, în aventura vieţii sale, spre Paradise Falls.

În momentul în care se ridică însă, un vizitator neaşteptat devine accidentalul tovarăş de călătorie al lui Carl: Russel (vocea lui Jordan Nagai), un puşti de 8 ani care vânează o insignă de cercetaş. Cei doi ajung, cu casă cu tot, în America de Sud, unde îl întâlnesc pe Muntz. Dar acesta este rău şi răzbunător, şi Carl, şi nedoritul său tovarăş trebuie să îi facă faţă.
 
Amuzant (comic, dar şi ironic, şi sarcastic), inteligent (mizează pe personaje şi soluţii neconvenţionale), emoţionant (înduioşător într-un fel în care filmele „reale” nu ajung niciodată să fie), acest film nu trebuie ratat cu niciun chip.