Debutul în lungmetraj al lui Bogdan George Apetri va participa la festivalul organizat de Film Society of Lincoln Center şi de Muzeul de Artă Modernă.
În fiecare an, Film Society of Lincoln Center şi Muzeul de Artă Modernă organizează evenimentul "New Directors/New Films" (23 martie-3 aprilie), iar acum au anunţat primele şase titluri de lungmetraje incluse, potrivit "New York Times".
Line-up-ul complet va fi dat publicităţii în cursul lunii februarie. "Periferic", de Bogdan George Apetri, se numără printre primele şase pelicule. Alături de el, va putea fi vizionat la New York "Incendies", de Denis Villeneuve, despre doi gemeni care, după moartea mamei lor, află că tatăl lor este încă în viaţă şi că au un frate dat dispărut.
Sumbra dramedie "Curling", de regizorul canadian Denis Côté ("All That She Wants"), lungmetrajul "At Ellen’s Age", de Pia Marais ("The Unpolished"), despre o femeie care devine activistă pentru drepturile animalelor după ce îşi pierde slujba şi află că soţul a înşelat-o, şi "Summer of Goliath", al lui Nicolás Pereda (un amalgam de ficţiune şi documentar despre locuitorii unui orăşel din Mexic) vor fi şi ele proiectate în cadrul evenimentului. Ultimul titlu de pe lista "New Directors/ New Films" este "Winter Vacation", de Hongqi Li, despre patru adolescenţi care se pregătesc să se întoarcă la şcoală.
Un istoric încărcat
Debutul în lungmetraj al lui Bogdan George Apetri continuă astfel un traseu festivalier început în 2010. "Periferic" a obţinut în această toamnă Premiul special al juriului pentru scenariu şi cel FIPRESCI, menţiunea specială a juriului ecumenic şi menţiunea specială a juriului pentru actriţa Ana Ularu la Festivalul de Film de la Varşovia (8- 17 octombrie).
La Salonic, debutul în lungmetraj al lui Bogdan George Apetri a obţinut cel mai important premiu al festivalului, adică titlul de "Cel mai bun film de ficţiune" - Trofeul Golden Alexander (în valoare de 20.000 de euro), distincţia pentru interpretare feminină (Ana Ularu), dar şi aceea conferită de Asociaţia Criticilor de Film Greci. În ce priveşte festivalul de la Locarno, Ana Ularu s-a ales cu Premiul pentru interpretare acordat de critici.
O femeie pe care nimeni nu se bucură să o vadă
Având la bază o povestire de Cristian Mungiu şi Ioana Uricaru, scenariul lungmetrajului "Periferic" este scris de Tudor Voican şi Bogdan George Apetri şi spune povestea Matildei, în interpretarea Anei Ularu. "Eliberată din închisoare pentru 24 de ore, Matilda plănuieşte să fugă din ţară şi să înceapă o viaţă nouă. Până la sfârşitul zilei, ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros - familia care a respins- o, fostul ei iubit şi, mai ales, copilul lăsat în urmă. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârna doar de o alegere", astfel sună sinopsisul oficial.
"M-am prins recent că nu se bucură absolut nimeni s-o vadă. Din toate întâlnirile pe care le are în decursul unei zile, nimeni nu-i spune «da, poţi să ai asta» niciodată. Negociază la fiecare pas. (...) Matilda este un om foarte singur, de fapt. Nu mai are nici ea încredere în ei, nici ei nu mai au încredere în ea. E atât de ruptă de lumea asta...", declara actriţa Ana Ularu într-un interviu acordat EVZ.
"Cât ne-am chinuit noi să facem un personaj cu care să nu empatizezi, de fapt a fost o păcăleală foarte mişto, că empatizezi cu el până la urmă. Fratele nu e frate, soţul nu e soţ şi copilul nu e copil. Deşi la faza cu copilul e vina Matildei. Păcatul actorului este tendinţa de a-şi apăra tot timpul personajul. Nu, eu l-am acuzat tot timpul. A fost şi un exerciţiu pentru mine, cu Bogdan (George Apetri, regizorul - n.r.) cu tot: să contruiesc un personaj acuzându-l şi stabilind mai degrabă diferenţele, à la Michael Cehov (continuatorul şi reformatorul metodei stanislavskiene - n.r.)", a explicat Ana Ularu. "Matilda este un om foarte singur, de fapt. Nu mai are nici ea încredere în ei, nici ei nu mai au încredere în ea.", ANA ULARU, actriţă