Care este cea mai PERICULOASĂ țară pentru JURNALIȘTI. Un număr record de ziariști au fost UCIȘI în 2016

Care este cea mai PERICULOASĂ țară pentru JURNALIȘTI. Un număr record de ziariști au fost UCIȘI în 2016

Anul 2016 a fost cel mai sângeros pentru presă din istoria Afganistanului, 13 jurnalişti fiind ucişi, un număr record, potrivit Comitetului pentru Securitatea Jurnaliştilor Afgani (AJSC).

Prin acest bilanţ, Afganistanul este „a doua cea mai periculoasă ţară pentru presă, după Siria", a insistat, azi, preşedintele AJSC, Najib Sharifi, la prezentarea raportului său semestrial şi anual.

În opinia autorilor raportului, acest bilanţ este imputabil „unei schimbări majore de atitudine a talibanilor faţă de presă, precum şi creşterii generale a insecurităţii şi instabilităţii în ţară", scrie AFP, citată de Agerpres.

Numărul actelor de violenţă împotriva presei - 100 de cazuri înregistrate - a crescut cu 38% comparativ cu 2015. Jumătate dintre ele sunt imputabile unor reprezentanţi ai autorităţilor.

Totuşi, talibanii, responsabili de numai 20% dintre violenţe, au comis cele mai multe crime: din cei 13 jurnalişti şi membri ai unor organizaţii de presă ucişi în 2016, 10 au fost omorâţi de insurgenţi, ale căror ofensive s-au extins asupra tuturor provinciilor afgane.

În ianuarie 2016, un atac sinucigaş revendicat de talibani asupra unui autobuz care transporta angajaţi ai postului de televiziune Tolo News a făcut şapte morţi la Kabul, ca represalii pentru „răspândire de informaţii false", conform insurgenţilor.

În iunie, un jurnalist american al postului public de radio NPR a fost ucis într-un tir de rachetă alături de un jurnalist afgan de renume, care îl însoţea, în timp ce circulau cu un convoi al armatei la Helmand (sud), fief taliban şi loc important al culturilor de mac.

AJSC subliniază astfel că din cele 101 de cazuri înregistrate, 51 sunt fapte ale unor reprezentaţi ai autorităţilor, „ceea ce face ca guvernul să fie responsabil".

Conform listei realizate de AJSC, 30 de jurnalişti au fost agresaţi şi bătuţi, 35 au făcut obiectul unor ameninţări şi intimidări, şase jurnalişti au fost răniţi, iar în 17 cazuri a fost vorba de „rele tratamente şi abuzuri”.

Într-un comunicat, Delegaţia Uniunii Europene în Afganistan a precizat că este „alarmant" faptul că „guvernul continuă să fie responsabil de atât de multe cazuri" şi a cerut ca "vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei".

Din 2012, 28 de jurnalişti şi angajaţi din media au fost ucişi în Afganistan.

În bilanţul său anual pentru 2016, organizaţia Reporteri fără Frontiere a clasat Afganistanul pe locul doi în clasamentul celor mai periculoase ţări pentru jurnalişti, după Siria (19 morţi).