Pericolul separatist bântuie Ucraina

Din Crimeea în estul pro-rus al ţării, tendinţele secesioniste sunt evidente şi prind tot mai mult contur iar conducerea interimară de la Kiev, pentru prima dată, recunoaşte acest risc.

Mişcările de secesiune provocate de schimbările politice bruşte din Ucraina sunt o ameninţare serioasă la integritatea teritorială a ţării, a recunoscut ieri conducerea interimară de la Kiev. Avertismentul lansat ieri de Olexander Turcinov, preşedintele Parlamentului şi cel care asigură interimatul în funcţia de şef de stat după fuga lui Viktor Ianukovici, vine la o zi după ce Sovietul Suprem din Crimeea, regiune cu populaţie rusofonă din sudul ţării, a votat covârşitor în favoarea ruperii de Ucraina, alimentând speculaţiile din ultima săptămâna. Liderii locali avertizaseră încă de joia trecută că nu vor recunoaşte alt preşedinte decât "cel legitim", Viktor Ianukovici. Acesta din urmă, de negăsit în continuare, este bănuit că se ascunde tocmai la baza navală rusă din Crimeea.

  • Sovietul Suprem din Crimeea a votat pentru separarea de Ucraina

Estul vrea în afară În timp ce în sudul ţării frământările iau amploare, în estul rusofil populaţia a ieşit în stradă pentru a denunţa noua administraţie de la Kiev. Ieri, influentul guvernator al regiunii Harkov, Mihail Dobkin, şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale anticipate din 25 mai, prevestind o confruntare politică între principalele bazine electorale ale ţării: estul şi vestul. În cursă s-a mai înscris şi Vitali Kliciko, unul din liderii opoziţiei. Turcinov a declarat ieri că se va întâlni cu conducerea serviciilor secrete pentru a discuta despre riscul separatismului care se conturează tot mai ferm în Ucraina. În actualul vid de putere de la Kiev, o publicaţie rusească a dezvăluit ieri că Moscova a relocat nave de război cu soldaţi la bord în largul coastelor Crimeei, în timp ce a transferat efective militare importante în porturile sale de la Marea Neagră, alimentând speculaţiile privind o invazie rusă în Ucraina.

  • UCRAINA. Vitali Kliciko și-a anunțat candidatura la prezidențiale

Sprijin financiar La baza navală de la Sevastopol se crede că se află deja circa 26.000 de soldaţi ruşi. În pofida acestor informaţii, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a dat asigurări că Rusia îşi va menţine "politica de neintervenţie" în Ucraina. Probabil şi în acest context tensionat, mâine, la Bruxelles, se va reuni Comisia NATO- Ucraina, la cererea conducerii de la Kiev, pentru a discuta, printre altele, despre asistenţa occidentală pentru reformarea armatei ucrainene. Ieri, Comisia Europeană a anunţat că este în favoarea organizării unei conferinţe internaţionale a donatorilor pentru a ajuta financiar Ucraina, aflată într-o situaţie economică precară. Între timp, noua conducere de la Kiev a amânat cu două zile anunţul şi apoi votul privind structura guvernului interimar de uniune naţională.

  • Rusia păstrează o tăcere suspectă în criza ucraineană