Pericolul de război pentru România vine din direcția celui mai pașnic vecin. Confruntarea geostrategică a atins apogeul

Pericolul de război pentru România vine din direcția celui mai pașnic vecin. Confruntarea geostrategică a atins apogeul

Marea Neagră a devenit una dintre cele mai fierbinți zone din confruntarea dintre Rusia și NATO. O dovedește modul extrem de agresiv în care rușii au alungat un distrugător al Marinei Regale britanice din apele lor teritoriale trăgând în fața navei și ordonând unui bombardier Su-24M să arunce câteva bombe.

Dincolo de acuzațiile reciproce cu privire la cine poartă responsabilittatea cu privire la acest incident care ar fi putut scăpa de sub control, un lucru e cert- confruntarea în  Marea Neagră se amplifică. Riscurile cresc serios.

Mai mult, apropierea dintre forțele armate dintre cele două părți ar putea genera oricând, din greșeală sau nu, o escaladare bruscă a tensiuniilor.

Miza Mării Negre

Marea Neagră, Marea Baltică și mările care înconjoară regiunea arctică, au devenit frontiera pe care Statele Unite acționează pentru a bloca Rusia în interiorul frontierelor sale. Moscova răspunde prin creșterea zborurilor de recunoaștere, a patrulelor navale și a incursiunilor  bombardierelor strategice către Zonele de identificare a apărării aeriene din țările NATO.

Marea Neagră, din cauza poziței geografice, este partea cea mai delicată a acestui joc de-a războiul. Unitățile navale ale NATO desfășoară exerciții comune, la care Rusia răspunde prin creșterea militarizării Crimeei. Mai mult, Rusia are de înfrunta aici o  țară cu vechime în NATO (Turcia), altele care au aderat la Alianță mult mai recent (Bulgaria și România), dar și altele care ar dori să adere (Ucraina și Georgia). Rusia vede cu disperare cum  sfera sa de influență, formată din state „tampon”, dispare și ea e forțată să intre în defensivă.

NATO are inițiativa

În ultimii ani, numărul zborurilor efectuate de avioanele de recunoaștere și bombardierele NATO a crescut progresiv .Avioanele spion ale NATO și ale SUA sunt acum o prezență constantă: e vorba de Rc-135, Rq-4 Global Hawk și G550 Caew. Rusia răspunde. Cu ocazia exercițiul NATO Sea Shield, în martie anul trecut, toate unitățile subacvatice rusești prezente în portul Sevastopol au fost trimise simultan mare.

Din nou, în aprilie, Rusia a desfășurat un vast exercițiu al forțelor sale amfibii, implicând debarcarea navelor transportate din Marea Caspică  prin canalele care leagă râurile Don și Volga .

Rusia vrea să spargă încercuirea

Operațiunile aeriene rusești, pe de altă parte, au implicat în cea mai mare parte interceptarea avioanelor NATO, uneori într-un mod deloc ortodox.Moscova a vrut recent să dea un semnal Occidentu[ui mutând bombardierele Tupolev Tu-22M3 în Siria, în Hmeimim, pentru zboruri de patrulare în estul Mediteranei scrie ziarul italian Il Giornale.