Pericolul Chinei, în atenția forțelor navale americane în Europa

China „lucrează activ în Europa și Africa pentru a răsturna arhitectura internațională care, pe baza regulilor, a contribuit la menținerea păcii de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, a denunțat amiralul american James G. Foggo.

În iunie, după două zile de întâlniri cu miniștrii apărării din țările membre NATO, Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței, a vorbit despre provocările „evidente” pe care le prezintă acum China pentru Zona euro-atlantică.

„China are al doilea cel mai mare buget de apărare din lume. Investește foarte mult în noi sisteme de arme cu rază lungă de acțiune și în noi sisteme de rachete care pot ajunge în toate țările NATO. China își modernizează capacitățile maritime prin extinderea gamei de forțe navale”,  a spus Jens Stoltenberg.

„China este cea care se apropie de noi” pentru a justifica că acum este „în fruntea agendei” Alianței, a adăugat secretarul general al NATO.

La un recent webinar organizat de International Institute of Strategic Studies , un think tank cu sediul la Washington, comandantul forțelor navale americane din Europa și Africa, amiralul James G. Foggo, care este și  șeful comandamentului aliat interarme de la Napoli, a declarat că este „preocupat” de activitățile Chinei în zona sa de responsabilitate, care merge din Extremul Nord până în Africa de Sud (adică 93 de țări reprezentând 23% din populația mondială).

Astfel, amiralul Foggo a explicat că Beijingul „lucrează activ în Europa și Africa pentru a răsturna arhitectura internațională care, pe baza regulilor, a făcut posibilă menținerea păcii de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, prin inițiativa sa „One Belt, One Road”, care combină „armele economice, diplomatice, militare și politice.

„Acest tip de influență este o problemă de securitate”, a precizat amiralul american”.

China acordă facilități financiare anumitor țări (sub formă de împrumuturi, în general), apoi le folosește pentru a „influența guvernele”, a acuzat amiralul Foggo.

Și, de exemplu, oferindu-și mijloacele de a prelua controlul asupra porturilor și aeroporturilor, China ar putea fi în măsură să restricționeze accesul la acestea, în timp ce colectează informații guvernamentale și militare sensibile prin intermediul tehnologiilor implementate de companii controlate sau apropiate de puterea chineză.

Evident, în categoria celor menționate de amiralul Foggo intră și gigantul telecom chinez Huawei, cu rețelele 5G și cablurile submarine, Huawei Marine Networks multiplicându-și investițiile în Mediterana și chiar instalând cablul „Hannibal”, conectând Tunisia de Italia.

Preocupările amiralului Foggo nu sunt o noutate. O notă a Institutului Francez pentru Relații Internaționale (IFRI) le-a menționat deja în 2018.

Investițiile chineze în cabluri submarine sau porturi  din regiunea mediteraneeană, în special achiziția unora, fac posibilă dezvoltarea activităților non-comerciale, cum ar fi găzduirea forțelor militare sau colectarea de informații.

De asemenea, „activitățile Chinei pun întrebări în ceea ce privește independența strategică: unele companii chineze au acum, din punct de vedere tehnic, capacitatea de a limita accesul la anumite porturi mediteraneene sau la anumite cabluri submarine (și, prin urmare, accesul la internet) în cazul în care aceste companoo - sau statul chinez - doresc acest lucru”, arată IFRI.

În plus, a continuat amiralul Foggo, Beijing „cumpără companii  media și de divertisment pentru a-și împinge propaganda și a șterge toate criticile față de guvernul de la Beijing”, în timp ce intervine în alegeri sau în afacerile interne ale anumitor țări (precum Taiwan sau Australia).

China „restricționează și informațiile despre coronavirus în timp ce donează echipamente, chiar și în Europa, pentru a demonstra că este un lider mondial”, a spus amiralul american.

De asemenea, amintind că s-a calificat chiar ca o „țară apropiată Arcticii” (publicând o Carte Albă despre această regiune în 2018), amiralul Foggo a estimat că NATO nu „mai poate ignora activitățile Chinei în Europa”.

Citând ambițiile chineze în legătură cu rețeaua  5G, preluarea infrastructurilor portuare și aeroportuare și a noilor „rute ale mătăsii”.

În ceea ce privesc forțele navale, amiralul Foggo a spus că o nouă strategie maritimă NATO este necesară pentru a ține cont de ascensiunea Rusiei, precum și de cea a Chinei.

 

Foto: Opex 360