Pericolul China. Washington vrea o alianță politico-militară în regiunea indo-pacifică

Dacă, de când se află la Casa Albă, președintele Trump nu și-a cruțat criticile față de NATO (o organizație „învechită”) și față de unii membri ai Alianței, începând cu Germania, Pentagonul se inspiră din NATO pentru a crea o alianță politico-militară pentru Indo-Pacific. Și asta pentru a contracara China.

În ultimele zile, secretarul american al Apărării SUA, Mark Esper, a promovat conceptul de „regiune în rețea”, cu ideea de a încuraja țările care au aceleași păreri să „lucreze împreună”.

„Este vorba despre reunirea țărilor care, cu interese comune, sunt gata să angajeze resurse pentru a lucra împreună”, a declarat David Helvey, secretar adjunct al apărării pentru regiunea indo-pacificică.

Altfel spus, o structură similară cu cea a NATO.

Cu excepția faptului că, în prezent, o astfel de structură nu există în regiunea Indo-Pacific (cu excepția, probabil, a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, care reunește Rusia și mai multe țări din Asia Centrală).

Iar Statele Unite au stabilit doar alianțe bilaterale „bazate pe tratate și un set de parteneriate”, notează Pentagonul.

Prin urmare, conceptul de „regiune în rețea” ar fi inspirat de NATO, pentru a promova interoperabilitatea și integrarea între statele din zona indo-pacific care ar fi interesate.

„Cheia este de a reuni un set de aliați și parteneri care împărtășesc aceleași idei și au valori comune pentru a susține principiul unei regiuni indo-pacifică liberă și deschisă, a insistat  Helvey.

 

La 31 august, numărul doi din diplomația americană, Stephen Biegun, a declarat că Statele Unite ar dori să stabilească relații militare și mai strânse cu India, Japonia și Australia într-o alianță similară cu NATO.

Prin urmare, acest lucru ar presupune ca aceste țări să accepte o clauză de apărare colectivă, similară cu articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord.

Trebuie remarcat faptul că țările menționate de Stephen Biegun au deja relații militare importante la nivel bilateral.

De exemplu, Japonia și-a intensificat recent cooperarea în domeniul apărării cu India și Australia.

Cu toate acestea, stabilirea unei alianțe politico-militare pentru regiunea indo-pacific, care ar viza și Franța, ar putea fi complicate.

În măsura în care ar fi necesar să se depășească anumite rivalități ancestrale (precum cea dintre Coreea din Sud în Japonia) și că unele țări sunt guvernate de regimuri autoritare.

Oricum ar fi, dacă este construită pe modelul NATO, o astfel de alianță ar accentua interoperabilitatea sistemelor de arme.

Acest lucru ar favoriza echipamentul militar oferit de Statele Unite sau de partenerii lor, în detrimentul industriei ruse a armamentului, care este în prezent, spre exemplu,  unul dintre principalii furnizori - dacă nu primul - al forțelor armate indiene.