Anunțul de ultimă oră făcut de NASA. O furtună solară de mari dimensiuni care a erupt recent, va atinge miercuri Pământul. Astfel, Terra va fi lovită de gaze fierbinți și radiație corpusculară, fiind de așteptat să producă perturbări ale comunicațiilor, cu efect asupra navigației aeriene.
Potrivit agenției spațiale americane - NASA, aparatele sale au înregistrat în doar 24 de ore 9 erupții din clasa C si 2 din grupa M (a treia ca intensitate, pe o scara de 4 trepte). Erupțiile au proiectat în spațiu materie din coronosferă.
Sunt expuse comunicațiile prin unde radio
Câmpul magnetic al Pământului ne protejează cele mai multe dintre efectele erupțiilor solare. Totuși, comunicațiile prin unde radio rămân într-o anumită măsură expuse și, în plus, fenomenul va avea ca efect apariția aurorelor boreale, în special în regiunile nordice ale Europei și ale Statelor Unite.
Conform experților, vântul solar va atinge Pământul cu o viteza de peste 650 de kilometri pe secundă.
O erupție solară puternică s-a produs în anul 1989, când efectele s-au simțit în provincia canadiană Quebec, provocând pagube rețelelor de alimentare cu energie și lăsând capitala provinciei fără curent electric timp de nouă ore.
Soarele este, în prezent, la începutul ciclului sau de 11 ani, în care se produc erupții si explozii de intensități diferite.
Specialiștii se așteaptă ca aceste evenimente sa atingă maximul în jurul anului 2025.
Ce provoacă furtuna solară
Soarele este o stea, o masă de hidrogen electrificat. În timp ce acest fluid se mişcă, energia se acumulează în câmpul său magnetic complex. Această energie magnetică este eliberată prin intermediul exploziilor solare şi a erupţiilor vaste de materiale şi câmpuri magnetice, fenomen cunoscut şi cu denumirea de ejecţii de masă coronară. În timp ce micile explozii solare pot duce la întreruperea comunicaţiilor prin unde radio de pe Pământ, furtunile solare prezintă un risc mai crescut.
Fiecare furtună deţine energia de 100.000 de ori mai mare faţă de întregul arsenal nuclear al lumii, deşi aceasta se propagă într-un volum spaţial uriaş. În timp ce se roteşte, Soarele lansează erupţii în toate direcţiile în spaţiu. Dacă una dintre acestea se îndreaptă către Pământ, câmpul său magnetic, opus faţă de cel de pe Pământ, se poate contopi cu cel al planetei noastre.
După încheierea furtunii solare, câmpul magnetic al Pământului se deformează. Când în cele din urmă câmpul magnetic îşi revine la forma iniţială, particule încărcate electric sunt transmise către Pământ. Aici lovesc atmosfera superioară, o încălzesc şi provoacă apariţia unor lumini ce sunt cunoscute şi ca luminile nordice sau sudice.