Evenimentul Zilei > International > Fenomen straniu! Cerul s-a îngălbenit iar soarele a devenit albastru FOTO
Fenomen straniu! Cerul s-a îngălbenit iar soarele a devenit albastru FOTO

Fenomen straniu! Cerul s-a îngălbenit iar soarele a devenit albastru FOTO

Locuitorii din Beijing, s-au trezit duminică dimineaţă cu un fenomen straniu după ce au avut parte de o frutună de nisip cu un conţinut ridicat de particule periculoase. 

O furtună de nisip a lovit Beijingul, fiind purtată de curenţi de aer din Mongolia şi nord-vestul Chinei. Iar ultimele etaje ale unor zgârie-nori au rămas ascunse în stratul dens, în timp ce pietonii erau nevoiţi să-şi acopere ochii în momentul în care rafale de nisip măturau străzile. ‘

Este destul de grav ce se întâmplă. Mereu există o zi sau două ca asta (poluare sau praf) în fiecare lună, a spus un locuitor, în vârstă de 39 de ani.

Fenomen straniu! Cerul s-a îngălbenit iar soarele a devenit albastru

Furtuna de nisip, care a învăluit capitala Beijing pentru a doua oară în mai puțin de două săptămâni, a împins nivelurile de poluare peste limitele considerate periculoase și a făcut ca cerul să devină galben iar soarele să se reducă la un punct albastru.

Pe site-ul de socializare Weibo, oamenii au postat numeroase imagini cu „soarele albastru”, iluzia optică fiind un efect al modului în care este difuzată lumina soarelui în particulele de nisip și de apă.

Sandstorm in Beijing

Centrul Național de Meteorologie a transmis că furtuna de nisip care a lovit nordul țării la începutul lunii a fost cea mai gravă din ultimul deceniu, 12 provincii fiind acoperite cu nisip galben și praf.

Indexul oficial al calităţii aerului din Beijing a atins un nivel maxim de 500 duminică dimineaţă, când nivelul particulelor în suspensie PM10 a depăşit 2.000 de micrograme pe metru cub în anumite cartiere, scrie Reuters.

Nivelul particulelor de dimensiuni mai mici PM2.5 a fost peste 300 micrograme pe metru cub, cu mult peste pragul standard în China, de 35 de micrograme.

Sandstorm in Beijing

Particulele PM2.5 sunt deosebit de periculoase întrucât au dimensiuni foarte mici şi pot pătrunde în fluxul sangvin, în timp ce PM10 desemnează particule mai mari, care pot ajunge în plămâni.

Beijing, amenințat de noi furtuni de nisip în aprilie

Administraţia de Meteorologie din China a emis vineri o alertă galbenă, avertizând asupra unei furtuni de nisip care se deplasează dinspre Mongolia înspre provinciile din nordul Chinei, printre care Inner Mongolia, Shanxi, Liaoning şi Hebei, care înconjoară Beijingul.

Administraţia meteorologică a precizat că furtunile de nisip care au afectat recent Beijingul provin din Mongolia, unde temperaturile relativ calde din această primăvară şi precipitaţiile reduse au făcut ca zone întinse să devină aride, creând condiţii favorabile pentru furtuni de nisip.

Beijingul s-ar putea confrunta şi cu alte furtuni de nisip pe parcursul lunii aprilie din cauza condiţiilor meteo nefavorabile de anul acesta, a precizat administraţia pentru meteorologie, scrie Agerpres.