Rusia și Ucraina au început negocierile, însă războiul nu a fost oprit. În timp ce reprezentanții celor două state discută despre un posibil armistițiu, rachetele rusești au lovit un depozit de deșeuri nucleare din Kiev. Momentan nu au fost detectate scurgeri radioactive.
Una dintre rachetele rusești a lovit un depozit de deșeuri nucleare din Kiev, anunță Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Potrivit acestora, incidentul a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică. Din fericire, pagubele produse nu sunt grave și nici nu au fost înregistrate scurgeri radioactive.
Rafael Grossi, directorul general al OIEA, a venit cu un comunicat de presă în care oferă precizări cu privire la atacul cu rachete asupra depozitului de deșeuri radioactive. Autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina a pierdut pentru o perioadă legătura cu situl lovit, însă aceasta a fost refăcută duminică dimineață.
Sistemul de măsurare a radiaților a fost refăcut, iar experții așteaptă rezultatele cu privire la nivelul radiaților de la depozitul lovit de rachetele rusești.
Angajații sitului au reușit să se refugieze într-un buncăr antiaerian și au petrecut noaptea acolo. Abia dimineață au ieșit și au făcut o evaluare a pagubelor.
Deșeurile nu sunt foarte radioactive, însă pot provoca contaminări grave
Potrivit AIEA, atacul asupra depozitului de deșeuri nucleare a avut loc la doar o zi după ce, un atac aerian a produs pagube în orașul Harkov la o instalație similară. Prima locație lovită de rachete este un depozit de surse radioactive care nu mai sunt în uz. De asemenea, aici se află depozitate și alte deșeuri cu un nivel de radiație scăzut de la spitale și industrii.
AIEA nu menționează în comunicatul său dacă la originea impactului s-au aflat atacuri ruse sau ucrainene, notează EFE.
"Cele două incidente scot în evidenţă riscul foarte real ca instalaţiile cu material radioactiv să sufere pagube în timpul conflictului, cu consecinţe potenţial grave pentru sănătatea omenească şi mediul înconjurător. Încă o dată fac un apel urgent şi ferm la toate părţile să se abţină să pună în practică orice fel de acţiune militară sau de orice alt tip care să ameninţe securitatea acestor instalaţii", a insistat Grossi.
În ciuda faptul că depozitele nu conțin deșeuri foarte radioactive, ele pot produce totuși contaminări grave, ceea ce subliniază importanța de a proteja aceste situri.