PERICOL RADIOACTIV lângă muzeu. Gafa incredibilă face ocolul lumii. Breaking news
- Antonia Hendrik
- 24 februarie 2019, 13:01
Trei găleţi cu minereu de uraniu găsite la Grand Canion. Totul e bine, spun expertii. Deşi, studiile efectuate de experţi au aratat ca expunerea prelungita la produsele de dezintegrare a uraniului poate creşte şansele de a dezvolta cancerul.
Potrivit lui F. Ward Whicker, expert în radioecologie și profesor emerit la Universitatea de Stat din Colorado, minereul de uraniu emite toate cele trei tipuri de particule de radiație - alfa, particule beta și particule gamma. Dintre acestea, numai razele gama puternice ar putea să penetreze containerele sigilate și să afecteze. Din fericire, Whicker a spus că oamenii sunt construiți pentru a rezista la acest tip de radiații în doze mici, regulate.
Timp de 20 de ani, trei găleţi, fiecare de câte 19 litri, au stat lângă clădirea muzeului de la Grand Canion National Park. Se credea că acestea conţin vopsea, dar se pare că au fost încărcate cu minereu de uraniu - minerale bogate în acest element radioactiv.
Elston Stephenson, manager la South Rim din cadrul parcului, a avertizat că mii de angajaţi, turişti şi grupuri şcolare care au vizitat expoziţia în perioada 2000 - 2018 au fost probabil expuşi la radiaţie, mai ales grupurile de copii care au stat la prezentări de 30 de minute lângă găleţile cu uraniu.
Acesta a spus că cei mici au fost expuşi la o cantitate de 1.400 de ori mai mare de radiaţii decât doza limită permisă. Şi totuşi, mai mulţi specialişti au precizat că afirmaţiile lui Stephenson sunt nefondate. „Dacă timpul petrecut lângă minereu a fost scurt, nu există cauze de îngrijorări”, a explicat Bill Field, profesor la Occupational and Environmental Health de la University of Iowa.
În timp, uraniul se poate dezintegra în materiale radioactive precum radiu şi poate elibera gaz dăunător precum radonul. Studiile asupra minerilor din minele de uraniu au arătat că expunerea prelungită poate creşte şansele de apariţie a cancerului. Totuşi, Field sugerează că „riscul de la câteva găleţi de minereu este diferit faţă de o carieră în minerit de uraniu”, , notează Live Science