Hossein Khanzadi comandantul Forţelor Navale iraniene a anunţat că în baza acestui protocol, Rusia şi Iranul, două dintre marile puteri nucleare ale lumii, vor organiza „curând” exerciţii navale în Oceanul Indian şi în Strâmtoarea Hormuz.

Statul Major al armatei iraniene şi Ministerul rus al Apărării au semnat un memorandum de acord în scopul intensificării relaţiilor bilaterale“, a anunţat marţi Hossein Khanzadi.

Documentul a fost semnat în cursul unei vizite efectuate de Hossein Khanzadi în Rusia.

Este vorba de primul protocol de acord de acest tip şi poate fi considerat drept o avansare a relaţiilor dintre Teheran şi Moscova în materie de apărare“, a precizat Khanzadi.

În urmă cu o săptămână, Marea Britanie anunţase că va trimite nave militare în zona Golfului Persic, pentru escortarea tuturor vaselor sub pavilion britanic.

După ce Iranul a capturat zilele trecute un petrolier britanic, Londra a anunţat că va  crea o misiune europeană de protecţie maritimă pentru a asigura tranzitul navelor prin Golful Persic.

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat, săptămâna trecută, capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Hormuz, în replică la oprirea în Strâmtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian destinat Siriei.

Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru „nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan”.

După această operaţiune, Marea Britanie şi Statele Unite au reacţionat imediat şi au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.

Acum trei săptămâni, membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană. Administraţia de la Teheran avertizase că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar.

Reamintim că starea de tensiune dintre SUA şi Iran a fost generată după ce americanii au impus sancţiuni iranienilor după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Tot atunci, Iranul a doborât o dronă militară americană ceea ce a înrăutăţit şi mai mult situaţia, potrivit agerpres.ro