Pericol la granița României! Rușii zguduie toată Europa. Avertizare de ultimă oră
- Sabina Popescu
- 15 ianuarie 2022, 16:24
Consolidarea militară de la granița cu Ucraina a determinat cea mai mare organizație de securitate regională din lume, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), să sugereze că războiului nu mai reprezintă doar o probabilitate. Kievul a făcut apel la răbdare, dar Moscova trimite semnale potrivit cărora timpul se scurge.
Verdictul venit în urma reuniunii de joi a OSCE, de la Viena, este unul sumbru. Deși s-a sperat la o dezamorsare a crizei crescânde de la granița cu Ucraina, unde prezența militară rusă este semnificativă, conferința dintre Rusia, Statele Unite și aliații europeni nu a înregistrat niciun progres.
Polonia a dat startul lucrărilor avertizând că „riscul de război în zona OSCE este acum mai mare ca niciodată în ultimii 30 de ani”, a declarat ministrul de externe Zbigniew Rau în fața delegaților reuniți în capitala austriacă. Rau a vorbit la lansarea președinției de un an a țării sale în cadrul organizației orientate spre securitate.
Rusia avertizează că negocierile se află sub amenințarea timpului
Helga Schmid, secretarul general al OSCE, a declarat că situația actuală din regiune este „periculoasă” și că există o „nevoie urgentă de a revigora dezbaterea privind securitatea europeană”.
„Este imperativ să găsim o cale prin diplomație pentru a detensiona situația și a începe să reconstruim încrederea, transparența și cooperarea”, a declarat ea la reuniunea OSCE, la care au participat toate cele 57 de state membre, inclusiv Rusia și SUA.
Dar trimisul Rusiei la OSCE a declarat că răbdarea Moscovei se epuizează în fața a ceea ce consideră „amenințări inacceptabile la adresa securității noastre naționale”, a transmis, joi, Alexander Lukașevici.
Mai târziu, în cursul aceleiași zile, Lukașevici și-a exprimat dezamăgirea în ceea ce privește discuțiile pe care le-a descris ca fiind un „moment al adevărului”, dar nu și-a pierdut speranța că ar putea fi găsită o soluție diplomatică.
„Rusia este o țară iubitoare de pace. Dar nu avem nevoie de pace cu orice preț”, s-a exprimat trimisul Rusiei la OSCE.
„Toba războiului sună tare”, spune trimisul SUA la OSCE
Trimisul american la OSCE, Michael Carpenter, a declarat, după discuțiile cu Rusia de la Viena, că „ne confruntăm cu o criză în securitatea europeană. Toba războiului (în Ucraina) sună tare, iar retorica a devenit destul de stridentă”.
Carpenter a declarat că acumularea de trupe de către Moscova la granița Ucrainei și creșterea armamentului în apropierea frontierei „ridică multe întrebări cu privire la intențiile Rusiei”.
„Trebuie să luăm acest lucru foarte în serios. Trebuie să ne pregătim pentru eventualitatea în care ar putea avea loc o escaladare”, a spus el, adăugând că SUA preferă „dialogul și dezescaladarea”.
„Pentru noi este obligatoriu - Ucraina nu va deveni niciodată membră a NATO”
Occidentul a privit cu îngrijorare cum tancurile rusești, artileria și aproximativ 100.000 de soldați s-au desfășurat la granița cu Ucraina, în ceea ce unii observatori au spus că ar putea reprezenta pregătiri pentru o invazie militară.
În timp ce Kremlinul insistă că întărirea militară este un răspuns la ceea ce consideră a fi prezența tot mai mare a NATO în Europa de Est, și anume unitățile de luptă ale alianței în Polonia și în republicile baltice Estonia, Letonia și Lituania.
De asemenea, Rusia dorește ca NATO să nu mai desfășoare rachete în țări precum Polonia și România.
Rusia dorește ca NATO să anuleze o promisiune din 2008, conform căreia Ucraina ar putea adera la alianța militară.
„Pentru noi este absolut obligatoriu să ne asigurăm că Ucraina nu va deveni niciodată membră a NATO”, a declarat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, după discuțiile bilaterale cu SUA de la Geneva, la începutul acestei săptămâni.
Ucraina constată o „săptămână nesatisfăcătoare”, dar face apel la răbdare
Discuțiile de joi au loc în mijlocul unei săptămâni de diplomație intensă, în care oficialii ruși au purtat discuții cu SUA, NATO și OSCE în Europa.
Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a îndemnat Rusia să demonstreze că nu dorește să rezolve situația prin acțiuni agresive.
„În pofida săptămânii nesatisfăcătoare pentru Rusia, o săptămână de mare diplomație, cred că singura modalitate prin care rușii pot confirma lipsa intenției de a rezolva problemele prin forță este continuarea discuțiilor în formatele stabilite, în special în cadrul OSCE”, a declarat Kuleba într-un comunicat citat de dw.com.
Rusia „nu are încredere în cealaltă parte”
Potrivit experților, există puține șanse ca Ucraina să adere la NATO în curând, deoarece Kievul nu îndeplinește cerințele de aderare. Dar Moscova „nu are încredere în cealaltă parte”, a declarat Ryabkov. „Avem nevoie de garanții de fier, impermeabile, antiglonț, fără gloanțe, obligatorii din punct de vedere juridic. Nu de asigurări”.
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat joi că nu ar trebui să existe negocieri cu Rusia atâta timp cât Moscova își menține prezența militară în apropierea graniței cu Ucraina.