Evenimentul Zilei > International > Cât de mare este pericolul de TERORISM la alegerile prezidențiale din America?
Cât de mare este pericolul de TERORISM la alegerile prezidențiale din America?

Cât de mare este pericolul de TERORISM la alegerile prezidențiale din America?

Autoritățile din Statele Unite sunt în alertă maximă, alegerile prezidențiale fiind supravegheate de forțele de securitate.

În urma unor amenințări primite de la Al-Qaida și ISIS, serviciile de securitate americane au avertizat autoritățile din New York, Texas și Virginia asupra posibilității unor atacuri teroriste în preajma alegerilor prezidențiale din 8 noiembrie.

Nu au fost menționate locuri anume, însă Autoritatea Portuară din New York și New Jersey, care administrează aeroporturile, tunelurile și podurile din regiunea New York City, au anunțat că vor continua „patrularea la cel mai înalt nivel” în perioada de patru zile înainte și patru zile după votul de marți.

Biroul Federal de Informații a emis vineri un comunicat în care se arată:

„FBI, în colaborare cu partenerii noștri federali, statali și locali împărtășesc și evaluează zilnic informații și vor continua să colaboreze strâns cu forțele de ordine și serviciile secrete pentru a identifica și anihila orice posibilă amenințare la adresa siguranței publice.

Alerta de pericol de terorism a FBI a venit la numai o zi după ce site-ul de „intelligence” israelian Debka cita surse din serviciile secrete care susțineau că alegerile prezidențiale pot constitui ocazia perfectă pentru ca islamiștii să plănuiască atacuri în jurul acestei date.

Săptămâna aceasta, comandatul ISIS, Al-Baghdadi, a difuzat, după o lungă perioadă de tăcere, un stufos comunicat audio în care făcea apel la teroriștii săi sinucigași din întreaga lume „să distrugă orașele necredincioșilor”.

El a cerut jihadiștilor de peste tot să se ridice „împotriva dușmanilor lui Allah, evrei, creștini, atei, șiiți, apostați și tot restul necredincioșilor din lume”.


Experții au interpretat mesajul lui Al-Baghdadi ca un semnal codificat către celulele ISIS aflate „în adormire” în orașele din Occident și Orientul Mijlociu de a intra în acțiune, prin declanșarea unui nou val de teroare.

Mesajul liderului ISIS pare un răspuns la asediul Mosulului, fieful jihadiștilor din Irak. Ofensiva pentru a recuceri din mâinile ISIS acest oraș, al doilea ca mărime din Irak, după Bagdad, a fost declanșată pe 15 octombrie de o coaliție condusă de Statele Unite.