Femeile însărcinate și copiii care locuiesc în apropierea Catedralei Notre-Dame din Paris au fost sfătuiți de oficialitățile franceze să facă mai multe teste de sânge, din cauza îngrijorărilor legate de o posibilă contaminare cu plumb.
Avertismentul a fost emis după ce un copil a fost expus unei cantități anormale de plumb. Autoritățile franceze spun că nivelul de plumb descoperit în sângele copilului depășesc limitele normale.
Mai mult, oficialii au declarat că incendiul care a distrus o parte din Catedrala Notre-Dame pe 15 aprilie a eliberat în aer mai multe substanțe toxice, în cantități care pot fi periculoase pentru populație, scrie digi24.ro.
Peste 300 de tone de plumb din acoperișul și turla catedralei s-au topit în timpul incendiului, ceea ce înseamnă că există riscul ca substanțele toxice emanate atunci să fi contaminat zonele din apropierea catedralei.
La o săptămână de la incendiu, autoritățile pariziene declarau că amenințarea expunerii la plumb este „foarte localizată”, dar îi sfătuiau pe cei care locuiesc în apropiere să șteargă suprafețele prăfuite cu șervețele umede, drept măsură de precauție.
Plumbul are efecte extrem de dăunătoare pentru organismul copiilor și poate cauza probleme neurologice, dar și afecțiuni ale sistemului nervos sau ale rinichilor.
Un incendiu violent a izbucnit pe 15 aprilie a.c. la Catedrala Notre-Dame din Paris, cel mai vizitat monument istoric din Europa. Focul a izbucnit de la o sursă a sistemului de încălzire al Catedralei. Turla principală si acoperișul s-au prăbușit. Autorităţile franceze au anunţat că Notre-Dame va rămâne închisă 5 sau 6 ani pentru a fi reconstruită.