„Stăpânii câinilor de companie trebuie să fie conştienţi de acest risc mai mare, în special cu ocazia sărbătorilor de sfârşit de an (şi, într-o mai mică măsură, de Paşte), când ciocolata devine mai accesibilă în casă”, au declarat cercetătorii de la Universitatea Liverpool, scrie Agerpres.

Pentru cel mai bun prieten al omului, inamicul se numeşte teobromină, o substanţă amară care este prezentă în boabele de cacao. Ea se află la originea vărsăturilor, diareei, palpitaţiilor, convulsiilor, aritmiilor cardiace şi, în cele mai grave cazuri, a hemoragiilor interne şi a atacurilor de cord suferite de câini. De aceea, stăpânii de câini trebuie să evite să le ofere patrupezilor chiar și cea mai mică doză de ciocolată.

Potrivit datelor colectate de la 229 de centre veterinare britanice între 2012 şi 2017, riscul de otrăvire cu ciocolată este de patru ori mai ridicat de Crăciun şi de două ori mai mare de Paşte în comparaţie cu restul anului, informează Digi 24.

Câinii din aceste rapoarte medicale s-au servit din cutii cu ciocolată şi au mâncat prăjituri, figurine festive (Moş Crăciun, iepuraşi etc.), calendare de Advent şi decoraţiuni de Crăciun.

Cercetătorii au izolat 375 de animale afectate de această problemă medicală. Ea apare mai frecvent la câinii tineri (cu vârste mai mici de patru luni) decât la cei mai vârstnici. Specialiştii nu au remarcat diferenţe de la o rasă la alta, preciează aceeași sursă.