Pericol alimentar! Nu mai mâncați aceste mezeluri. Au cei mai mulți aditivi

Un nou studiu publicat de Asociația pentru Protecția Consumatorului – InfoCons arată o serie de E-uri periculoase pe care românii trebuie să le evite astfel încât să-și protejeze sănătatea.

Românii apelează deseori la consumul de semipreparate, pe fondul agitației și a lipsei organizării în ceea ce privește activitățile de peste zi. Specialiștii trag semnale de alarmă, în contextul în care aditivii alimentari se regăsesc într-un procent foarte mare în aceste alimente.

România este tot mai dependentă de statele europene în acest sens. Printre principalii furnizori se numără Italia, Franța, Spania și Germania. Asociația pentru Protecția Consumatorului – InfoCons a publicat un nou studiu care arată pericolul la care se expun persoanele care consumă produse semipreparate.

Două E-uri foarte periculoase, raportate în semipreparate

Reprezentanții asociației amintite au analizat 24 de tipuri de alimente semipreparate. Trebuie menționat că din cantitatea de mezeluri analizată, atât în ceea ce privește informațiile expuse pe eticheta produsului, cât și în ceea ce privește datele rezultate în urma analizei de laborator, parizerul reprezintă cel mai periculos aliment, conținând 11 E-uri.

4% dintre produsele analizate conţin 4 E-uri, 17% conţin 5 E-uri, 21% – 6 E-uri, 21% – 7 E-uri, 21% au în conținut 8 E-uri, 4% au în conținut 9 E-uri, 8% conțin 10 E-uri și 4% – 11 E-uri (printre care se află și cazul parizerului).

Două E-uri foarte periculoase, depistate în semipreparate, sunt carminul și caramelul. Carminul este produs din praf de gândaci roșii. Caramelul, dar și sorbatul de potasiu, nitritul de sodiu, nitratul de sodiu, acetatul de sodiu, se regăsesc în cantități foarte mari în produsele semipreparate, semnalează specialiștii.

Cum se preparau mezelurile în perioada 1962-1967

Medicul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenția că un consum ridicat de mezeluri poate produce boli pulmonare cronice. El a prezentat și o serie de ingrediente folosite pentru prepararea mezelurilor în perioada 1962-1967.

"Iată cum arăta o reţetă de crenvurşti de vită, în 1962. Pentru o sută de kilograme, se foloseau 70 kg de carne de vită calitatea I, 30 kg de slănină, 50 de grame de piper, 30 de grame de nucşoară, boia de ardei şi usturoi. Amestecul era apoi introdus în intestine de ovine.

În anul 1967, reţeta pentru 100 kg de cârnaţi proaspeţi era următoarea: carne semigrasă de porc, 100 kg, 250 gr de piper, 250 gr usturoi, 2 kg de sare şi maţe subţiri de porc.

14 porţii de mezeluri pe lună cresc cu 78% riscul apariţiei unei forme de boală pulmonară obstructivă cronică, una dintre primele cinci cauze de deces în ţările vestice şi care se manifestă prin scăderea capacităţii organismului de a menţine o concentraţie normală de oxigen în sânge", a declarat medicul, potrivit romaniatv.net.

În general, alimentele semipreparate sunt realizate din resturi de carne, tendoane, șorici, slănină cu până la 40% grăsime. La acestea se mai adaugă carne dezosată mecanic sau carne MDM, o tocătură din resturi asemănătoare tendoanelor.