Evenimentul Zilei > Justitie > „Performanță”. Au furat din bancomate 15 milioane de dolari în două zile
„Performanță”. Au furat din bancomate 15 milioane de dolari în două zile

„Performanță”. Au furat din bancomate 15 milioane de dolari în două zile

Câteva zeci de „infractori cibernetici” au retras banii din Japonia și România. Ei au copiat datele bancare ale unor mari firme din SUA și Oman. 14 au fost reținuți. Printre ei, fotbalistul Bogdan Ghiceanu.

Potrivit unor surse judiciare, trei sportivi sunt implicați într-o fraudă financiară de proporții descoperită în urma a 47 de percheziții în București şi în judeţele Ilfov, Constanţa, Vaslui, Bacău şi Argeş.

Fotbalistul Bogdan Ghiceanu, de la FC Otopeni, arbitrul de fotbal Ionuț Chiriac și luptătorul K1, Marius Ioan Curtas, s-ar număra printre cei implicaţi în dosarul privind infracţiunile pe internet. Potrivit unor surse judiciare, Curtas și Chiriac ar fi liderii grupării.

Reguli de fraudă bancară

Modul de operare al grupării, formată din peste 55 de infractori cibernetici, era inedit. În primul rând, în grup au fost cooptați și cetățeni străini. În al doilea rând, țintele grupului au fost bănci din SUA şi Muscat (Oman). Un membru al grupului spărgea sistemul de protecţie al băncii și copia datele unor carduri aferente conturilor unor mari corporaţii. Imediat, cardurile erau clonate și distribuite către alţi membrii ai grupării care se răspândeau în lume și începeau să scoată bani de la bancomate. Retragerile se făceau în zile nelucrătoare, astfel încât băncile să nu sesizeze că au fost furate. Pe 2 decembrie 2013, au fost retrase de pe teritoriul României, prin 4.200 de retrageri frauduloase, 5 milioane de dolari, iar în 20 decembrie 2013 au fost retrase din Japonia, de către aceeași grupare, 9 milioane de dolari.

Până la închiderea ediției, anchetatorii au ridicat 150.000 de euro, două kilograme aur în lingouri, tablouri şi laptopuri. La audieri au fost aduse 25 de persoane.