Percheziții la o rețea de evazioniști. Au prejudiciat statul cu 15 milioane printr-o firmă fantomă

Percheziții la o rețea de evazioniști. Au prejudiciat statul cu 15 milioane printr-o firmă fantomă

Un prejudiciu de 15 milioane de lei a fost cauzat bugetului, prin intermediul unei firme fantomă, la inițiativa administartorului acesteia. Joi, procurorii DIICOT, alături de polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română, au efectuat 5 percheziții în județul Timiș, fiind puse în executare 9 mandate de aducere, pentru destructurarea grupării infracționale specializate în evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani.

Perchezițiile au fost efectuate în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări față de 9 persoane, cu vârste cuprinse între 36 și 57 de ani, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani prin operațiuni care vizau achiziții de fier vechi, cereale și ambalaje de carton/hârtie.

”În fapt, în perioada 2007 - 2013, unul dintre membrii grupării, un bărbat de 45 de ani,  în calitate de administrator al unei societăți comerciale, ar fi pus în practică un sistem de fraudare a bugetului de stat, prin cooptarea/introducerea în schema infracțională a unor societăţi cu un comportament fiscal neadecvat, în calitate de furnizori, obiectul activităţii acestora fiind emiterea de facturi generatoare de TVA şi cheltuieli deductibile. În fapt, prin aceste facturi s-a încercat justificarea unor operaţiuni fictive. Astfel, ar fi fost înregistrate, în evidența contabilă a unei societăți comerciale, operațiuni cu caracter fictiv, respectiv achiziții de bunuri de la societăți comerciale cu comportament tip “ fantomă“, cu scopul de a diminua baza impozabilă și a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale de natura impozitului pe profit și TVA. Ulterior, în perioada 2011- 2013, bărbatul de 45 de ani și-ar fi schimbat modul de operare, implicând în circuitul evazionist mai multe dintre societățile sale, atât în calitate de firme beneficiare finale, cât și în calitate de societăți de tip “conductă”, administrate de acesta, iar ca societăți furnizoare a implicat societăți preluate în vederea emiterii de facturi fiscale.

În acest sens, societățile furnizoare implicate ar fi avut, în cadrul grupului infracțional organizat, rolul de a furniza facturi fictive către firmele din grup, de a ridica în numerar din conturile lor bancare sumele ce le erau virate de către societățile beneficiare sau de a face diverse plăți către diverse societăți, cu scopul de a reintroduce în circuitul financiar bani, care în final să ajungă la membrii grupării. De aceea, în anul 2012, reprezentanții societăților furnizoare ar fi întocmit în fals documente justificative, respectiv borderouri de achiziție fier vechi, cereale și ambalaje de carton/hârtie, în vederea justificării ridicărilor de numerar din conturi”, arată polițiștii implicați în anchetă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prejudiciul total se ridică la 15.000.000 de lei.