Potrivit agerpres, procurorii DNA au vizat modul de realizare a unui proiect european derulat anul trecut de instituția publică din subordinea Ministerului Mediului pentru accesibilizarea unor canale din Rezervație blocate din cauza aluviunilor.

"Este o acțiune a DNA în legătură cu un proiect finanțat din fonduri POP (Programul Operațional pentru Pescuit 2007-2013, n. red.) prin FLAG (Grupul local de pescărie durabilă, Fisheries Local Action Group, n.red)", a declarat presei guvernatorul Rezervației, Grigore Baboianu.

Această percheziție este prima de acest gen, din ultimii 12 ani.

FLAG Delta Dunării, o entitate juridică formată din actori publici și privați care în exercițiul financiar 2007-2013 a avut la dispoziție aproximativ 21 de milioane de euro. Dar se pare că, chiar dacă a accesat fonduri europene, nu s-au făcut progrese pentru proiecte care vizau marcarea unor trasee turistice și decolmatarea unor canale. Aceste două proiecte costau aproximativ 11 milioane de lei.

Executivul a aprobat în luna august a anului trecut o hotărâre privind alocarea a 2,405 milioane de lei pentru execuţia în regim de urgenţă a unor lucrări de decolmatare pe canale din Deltă cu o lungime totală de 33,37 de kilometri. Zonele în care aceste lucrări urmau să fie realizate sunt Crişan, Maliuc, Sulina-CA Rosetti, Tulcea-Pardina, Sfântu Gheorghe-Uzlina şi Razim-Sinoe. Lucrările de decolmatare a canalelor din Deltă vizează asigurarea accesului în localităţile izolate din Rezervaţie, precum şi asigurarea unei alimentări minime a complexelor acvatice din Deltă. 

FLAG Delta Dunării a pus la dispoziţia comunităţilor izolate din Delta Dunării aproximativ 21 de milioane de euro în exerciţiul financiar european trecut, suma fiind cea mai mare alocare europeană pentru o zonă piscicolă din Uniune.