DNA: Prejudiciul în dosarul privind retrocedările de terenuri în Arad depăşeşte 20,9 milioane de euro. Procurorii pun sechestru pe mai multe imobile

DNA: Prejudiciul în dosarul privind retrocedările de terenuri în Arad depăşeşte 20,9 milioane de euro. Procurorii pun sechestru pe mai multe imobile

DNA anunţă că percheziţiile de marţi din judeţul Arad au loc într-un dosar care vizează infracţiuni de corupţie cu un prejudiciu de peste 20,9 milioane de euro şi 296.942 de lei, urmând să fie ridicate documente privind hotărârile instanţelor legate de retrocedarea a peste 8.000 de hectare de teren.

Update ora 11.00  Conform unui comunicat al DNA, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, de către mai multe persoane, a unor infracţiuni de corupţie cu un prejudiciu estimat la peste 20.971.503 de euro şi 296.942 de lei.

Potrivit sursei citate, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă au loc verificări şi percheziţii în cinci locaţii din judeţul Arad, urmând să fie ridicate documente privind hotărârile instanţelor legate de retrocedarea unei suprafeţe de peste 8.000 de hectare de teren.

DNA mai precizează că în acest caz procurorii beneficiază de sprijin din partea SRI şi din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul IPJ Arad - Serviciul de Investigare a Fraudelor.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • MAGISTRAȚII CORUPȚI au intrat în era GADGETURILOR. Cum a reacţionat în faţa ȘPĂGII judecătorul care a retrocedat un sat întreg: "Uau, ce sculă!" 

Ancheta DNA vizează magistraţi şi notari

Surse judiciare declarau că percheziţiile au loc la două cabinete notariale din Arad şi la ocolul silvic privat din satul Nadăş care aparţine familiei Colţeu, cea care a câştigat în instanţă retrocedarea a peste 8.700 de hectare de teren, aproape tot extravilanul satului. Sunt suspectați mai mulţi magistrați de la Judecătoria Ineu şi Tribunalul Arad că au dat sentinţe ilegale în favoarea familiei Colțeu. Anchetatorii  au descins azi dimineață la două birouri notariale din Arad și la sediul ocolului silvic privat de la Nadăș, al familiei Colțeu, și caută documente cu care să demonstreze faptul că cei doi soți au devenit ilegal moștenitorii familiei Grosz, prin Ecaterina Mairovitz. Sechestrele Anchetatorii vor pune sechestru asigurător pe toate bunurile familiei Colţeu, inclusiv pe conturi, dar şi pe terenurile retrocedate, afirmă surse judiciare.

După ce au primit certificatul de moştenitori, soţii Colţeu au obţinut și retrocedarea a 8.645 de hectare de teren, inclusiv pământul pe care se află majoritatea caselor, cimitirului şi bisericii din satul Nadăş. Noii proprietari i-au amenințat pe săteni  cu evacuarea din propriile case, pe motiv că ei sunt acum stăpâni pe tot pământul din sat. Avocatul sătenilor: Noi am făcut plângere penală Stelian Lupu, avocatul care reprezintă un grup de săteni din Nadăş ce au cerut revizuirea sentinţei prin care a fost împroprietărită familia Colţeu, a declarat, marţi dimineaţă, corespondentului Mediafax că percheziţiile procurorilor DNA au loc în urma unei plângeri penale formulate de el, în numele localnicilor, în anul 2012, plângere care a fost depusă la Parchetul instanţei supreme, dosarul fiind transmis ulterior către DNA.

Potrivit lui Stelian Lupu, în această plângere localnicii spun că familia Colţeu nu avea dreptul să moştenească terenurile pentru că proprietarul iniţial de la care ar fi moştenit averea Ecaterina Mairovitz, cea care ulterior a transmis drepturilor ligitioase familiei Colţeu, nu mai deţinea acele pământuri din anul 1939. Acuzaţii: Judecătorii nu au ţinut cont de acte

"În acel an a existat o licitaţie publică judecătorească, iar toate suprafeţele au fost cumpărate de către Societatea Forestieră Nadăş. Există documente în acest sens, iar licitaţie este menţionată inclusiv în cărţile funciare ale terenurilor. Ne întrebăm cum a fost posibil ca judecătorii să nu ţină cont de aceste documente, aşa cum nici Prefectura şi nici Direcţia Silvică Arad nu au luat în seamă existenţa lor, deşi teoretic apărau interesele statului", a declarat avocatul.

Stelian Lupu a precizat că la Societatea Forestieră era acţionar, cu 81%, un cetăţean român. În plângere, sătenii reclamă şi o posibilă falsificare a numerelor topografice ale terenurilor şi modul de intabulare a acestor suprafeţe. De asemenea, sătenii au mai reclamat modul în care s-au făcut executări silite "care se refereau la terenuri libere, dar în realitate acestea erau ocupate şi de case ale oamenilor". Proces strămutat

În 2006, Judecătoria Ineu a admis o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu prin care se cerea anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei judeţene şi Comisiei locale Tauţ pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Instanţa a dispus reconstituirea în favoarea reclamanţilor a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.762 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădirile sau alte construcţii aflate pe acestea. De-a lungul timpului, cei doi s-au judecat de mai multe ori cu Direcția Silvică Arad, Comisia județeană și Prefectura Arad, anul trecut, în octombrie, Prefectura Arad depunând la Judecătoria Ineu o nouă cerere de revizuire a sentinţei din 2006, afirmându-se că există probe noi în acest caz. "Cererea de revizuire are la bază noi probe care ar putea determina revizuirea sentinţei, alte probe decât cele pe care s-a întemeiat precedenta cerere de revizuire, respinsă de instanţele de judecată", declara purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Lucian Cozma. În 28 octombrie 2013, Prefectura anunţa că a depus la ICCJ o cerere de strămutare a procesului privind revizuirea sentinţei. Cererea a fost aprobată, procesul fiind pe rol la Judecătoria Făgăraş.