Evenimentul Zilei > Justitie > PERCHEZIȚII DNA la cel mai mare jucător pe piața cerealelor din vest, care și-a luat Porsche și Bentley cu bani murdari
PERCHEZIȚII DNA la cel mai mare jucător pe piața cerealelor din vest, care și-a luat Porsche și Bentley cu bani murdari

PERCHEZIȚII DNA la cel mai mare jucător pe piața cerealelor din vest, care și-a luat Porsche și Bentley cu bani murdari

Mascații au descins joi dimineață peste un tânăr om de afaceri din vestul țării, acuzat de evaziune fiscală uriașă, cu cereale. Dosarul a început în 2012, tot la DNA.

Procurorii și polițiștii DNA împreună cu cei de la Antifraudă şi Jandarmerie l-au ”vizitat” joi dimineață pe omul de afaceri Cristian Dumitru Popa, 37 de ani, la vila sa de la Sânandrei. Acțiunea are loc spun sursele noastre, în continuarea dosarului deschis pe numele lui Popa în 2012, când era acuzat că a făcut evaziune fiscală de milioane de lei.  

Conform cercetărilor preliminare în dosarul de acum patru ani, polițiștii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor,  au stabilit că numai în perioada 2010 – 2011, societatea comercială în care Popa era asociat cu doi cetățeni sârbi nu a evidențiat contabil cerealele vândute, în valoare de peste 7,5 milioane de lei, rezultând, ilegal, o diminuare a taxelor către bugetul statului cu peste 3 milioane de lei. În aceeași perioadă, Popa a  mai  diminuat  ”din pix” profitul impozabil cu peste 8,8 milioane de lei, deducând TVA necuvenit de peste 2,1 milioane. Toate acestea în contextul în care la ANAF, compania lui Popa figura ca inactivă.

Un fost partener de afaceri al lui Popa, făcea declarații halucinante în 2012, pentru Opiniatimisoarei.ro: “acest Cristian Popa, fiul fostului contabil de la IAS Sânandrei, este convins că şi-a asigurat toate protecţiile şi că nu i se poate întâmpla nimic. Din afacerea cu cereale şi-a construit o vilă în localitatea Mailat, dupa Vinga, şi şi-a achiziţionat un Bentley, un Porche şi alte limuzine de lux”.

E de notorietate faptul că Popa este apropiat de deputatul PSD Marcel Suciu, dar și de foștii șefi ai Poliției Timiș, cei din conducerea ”decapitată” la începutul anului trecut pentru abuz în serviciu și alte fapte de corupție.

Schema afacerii pusă la punct de omul de afaceri Cristian Dumitru Popa este simplă: ”se achiziţionează cereale de la persoane fizice, în cazul lui – porumb, se emit facturi pe firme pirat, se recuperează TVA-ul, apoi firma este băgată în insolvenţă şi se închide cercul”, mai arată sursa citată.

În această dimineaţă, DNA îi percheziţionează vila lui Popa din comuna Sânandrei, dar și locuințele asociaților lui și sediile firmelor controlate de acesta. (Fotografii: Adrian Pîclișan)

 Von reveni cu amănunte.