Evenimentul Zilei > Justitie > PERCHEZIȚII de sezon: încălțăminte și îmbrăcăminte
PERCHEZIȚII de sezon: încălțăminte și îmbrăcăminte

PERCHEZIȚII de sezon: încălțăminte și îmbrăcăminte

64 de societăţi comerciale româneşti, în perioada 2013 – 2015, au emis facturi false în vederea ascunderii veniturilor rezultate din vânzarea de marfă, provenite din operaţiuni de import subevaluat, grupul infracţional fiind coordonat de un cetăţean chinez, anunță Parchetul General.

În cursul zilei de astăzi, în baza unor autorizaţii emise de către instanţă, sub coordonarea procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică se efectuează 9 percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, în scopul destructurării unei reţele infracţionale internaţionale specializate în domeniul importului şi comercializării de articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Percheziţiile sunt desfăşurate, sub coordonarea procurorilor, de către efective din cadrul unităţilor centrale şi teritoriale ale Inspectoratului General al Poliţiei Române, beneficiind de suportul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale şi Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din IGPR.

În circuitul infracţional sunt implicate 64 de societăţi comerciale româneşti care, în perioada 2013 – 2015, au emis facturi false în vederea ascunderii veniturilor rezultate din vânzarea de marfă, provenite din operaţiuni de import subevaluat, grupul infracţional fiind coordonat de un cetăţean chinez.

Cercetările au mai stabilit că pentru săvârşirea faptelor au fost folosite documente justificative false, emise de societăţi comerciale de tip fantomă sau a căror identitate a fost clonată şi care au fost puse la dispoziţie, contra cost, de un grup de persoane ce facilita săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, de către mai multe societăţi comerciale din marile complexuri comerciale en-gros din Bucureşti şi din Ilfov. Sumele de bani provenite din infracţiunile de evaziune fiscală au fost ulterior transferate în China prin intermediul unui alt cetăţean chinez, folosind un circuit de operaţiuni fictive.

Prejudiciul estimat a fi produs în cauză este de circa 3 milioane euro. Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.